Programok, aktualitásokX. ADVENTI VASÚTMODELL KIÁLLÍTÁS


Az idén immáron 10. alkalommal rendezzük meg a szokásos adventi vasútmodell kiállításunkat a debreceni VOKE Egyetértés Művelődési Központjában. Idén még hosszabb H0-ás pályával jelentkezünk. Így már 66 méteren futnak a vonatok! :) Az N-es modulrendszer is bővült. Sok új jelenet, érdekesség kapott helyet a miniatűr világban!
Lesz DERKE stand, közlekedési, és utasjogi információkkal, ügyességi játékokkal! A DKV is képviselteti magát a régi "bengáli villamos " vezetőfülkéjével, és sok debreceni vonatkozású modellel! Idén is folytatjuk a "Keressétek meg" játéksorozatunkat! 23-án, csütörtökön a Hajdú - Bihar Megyei Mérnökkamara hagyományos előadásait lehet meghallgatni! Reményeink szerint ismét lesz mozdonysimogató. A mozdonyok típusa még rejtély, de biztosan érdekes, és különleges típusokat fogunk látni!
VOKE Egyetértés Művelődési Központja

DEBRECENI BORMUSTRA TOP20 2017


A Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület kiadásában kerül a borszerető közönség elé napjaink egyetlen ingyenes, országos terjesztésű borászati szaklapja, a negyedévente megjelenő Debreceni Borozó. A lapszámokban minden esetben legalább kétféle borteszt leírás is megjelenik, amelyekre a pincészetek önkéntes alapon küldik be a bormintákat. A tesztelésre minden esetben más összetételű bíráló csapatot szervez a szerkesztőség, ahol abszolút vakkóstolás keretében vizsgálják a szakemberek a borokat.
2012-ben döntöttünk úgy, hogy a teszteken legjobban szereplő pincészeteknek lehetőséget biztosítunk arra, hogy a nagyközönségnek is megmutathassák legszebb boraikat. Ebben az évben is megrendezzük Kelet-Magyarország egyik legszínvonalasabb boros rendezvényét, a Debreceni Bormustrát, amely ismét a Déri Múzeum patinás falai között várja a borrajongókat.
2017-ben immáron hatodik alkalommal kerül megrendezésre a TOP20 seregszemle, amelyen húsz pincészet mutatja be legszebb borait.
Természetesen gasztronómiai sarok is kialakításra kerül, ahol sok finomság várja a borozgató vendégeket.
Ebben az évben is korlátozott számú belépőjegy kerül értékesítésre, mert a Déri Múzeum miliője és kóstoltatásra kerülő kiváló borok megkívánják azt a meghittséget, intimitást és figyelmet, amelyet csak a résztvevők számának maximalizálása mellett lehet kellően biztosítani.
A mustra jellegéből fakadóan ebben az évben is szép és érdekes, kiváló minőségű – több mint 70 féle – bort kóstolhatnak meg a látogatók, akik az ismert pincészetek mellett több, eddig nem ismert, de kiváló borokat készítő borászattal is találkozhatnak.
Déri Múzeum

SÜTŐ ANDRÁS: ADVENT A HARGITÁN


A Külhon Magyar Nemzeti Színház színjátéka két részben.

Rendező: Rubold Ödön

Szereplők:
Bódi Vencel - Csikos Sándor
Zetelaki Dániel - Hajdu Géza
Árvai Réka - Csáki Edina
Zetelaki Gábor - Csokán C. Raul
Mária, Bódi lánya - Erőss Ivett Andrea

A darab az egyéni útkeresések története, szeretteink elvándorlása, a halálig tartó bűnhődés, vezeklés és az ezt kiváltó múltban elkövetett hibák folyton visszatérő, újra és újra megidézett képeivel. Az író ezzel állítja szembe két fiatal tiszta, és mindent legyőző szerelmét, amely valós csodákra is képes. Sajnos a saját hibáink, emberi gyengeségünk miatt ezeket a csodákat eltékozoljuk, nem becsüljük meg eléggé, így nem marad más nekünk, csak az emlékezés.

A cselekmény szentestén játszódik, elénk idéz egy különös, a mi mindennapi életünkben soha nem látott, misztikummal, néphagyományokkal teleszőtt világot. Az egyéni tragédiák, az Istenítéletként minden percen felettünk őrködő hótömegek hargitai világát, amiben Sütő András is élt, s ahonnan a szereplők és a történet származnak.
A helyszín egy kis boronaház a Hargitán, a Kis Romlás és (a valóságban ugyan nem létező) Nagy Romlás mellett, itt éli életét a korán megözvegyült Bódi Vencel. Ezen a helyen előttünk találkozik, múlt és jelen, tanúi lehetünk Márai lánya hat évvel ezelőtti elvesztésének, amit Vencel mai napig bán, és itt bontakozna az általa szeretett két fiatal, Gábor és Réka reményt adó kapcsolata, ha a múlt bűnei, és a körülmények ezt engednék. Gábort épp a szeretet ünnepén kell, hogy elveszítsék, amikor Réka végzetes kiáltása miatt betemeti a Nagy Romlás hosszú évek alatt összegyűlt hótömege. A második részben húsz évi vezeklő keresés után, egy újabb reményt adó szentestén, Réka megtalálja elveszett szerelmét, és isteni csodaként visszahozza az életbe. De a körülmények megint összefognak ellenük, álmaik nem teljesülhetnek, végleg hó és jég alá kerülnek mindketten.
Talán a darab mondanivalója és egyik legfontosabb mondata ez: „...hinni szeretném, hogy aki keresi, megtalálja a másikat, még ha befújták is ösvényeit a Nagy Romlás porkahavai.”

Helyszín: Vasutas Művelődési Központ

SZENVEDÉLY - BERECZKI ZOLTÁN KONCER


Bereczki Zoltán koncertje élőzenekaros kísérettel.
Jegyek kaphatóak a Lovarda portáján, a Tourinformban, a Kölcsey Központban, a Nagyerdei Víztoronyban, az Apolló Moziban, a Főnix Csarnokban, a Sport Hotelben, a Malom Park 1. emeletén a Szolgáltató Shop-ban és a campus.jegy.hu oldalon, 5100 illetve 5500 Ft-os áron (helyfoglalástól függően)Vendég: Berki ArtúrKapunyitás: 18:30 Kezdes:19:00 órakor.
Helyszín: Lovarda

A TERMÉSZET ÜNNEPE


A természet ünnepe – A Kodály Filharmónia hangversenye
Vivaldi: Esz-dúr hegedűverseny Op. 8. No. 5 „A tengeri vihar”
Vivaldi: g-moll kettősverseny RV531
Farkas Ferenc: Aria e rondoall’ungherese
Respighi: Madarak / Respighi: Római ünnepek
Alexáné Kardos Ildikó - hegedű / Bicskey Gábor - oboa
Pusker János - gordonka / Vitányi József - fagott
Kodály Filharmonikusok Debrecen
Kölcsey Központ, Nagyterem

"ANGYAL MELLETTEM" - PRESSER GÁBOR ÉS RÓZSA MAGDI DUETT KONCERTJE


„Angyal mellettem” – Presser Gábor és Rúzsa Magdi duett koncertje
Presser 2005-ben egy lányt látott mezítláb besétálni a Megasztár válogatására. Noha még hónapokkal a döntő előtt jártak, a dal végére már biztosan tudta, hogy a verseny egyik legnagyobb esélyesét hallotta a zsűri. Az a lány Rúzsa Magdi volt, és az Aprócska bluest énekelte. Pályájuk azóta csak néhány - igaz, jelentős - felvillanásra találkozott, de idén tavasztól együtt dolgoznak az "Angyal mellettem" című új közös előadásukon, melyet novemberben országos turnén mutatnak be. A koncert nagyrészét kettesben adják elő, de csatlakozik hozzájuk három kiemelkedő tudású hangszeres művész is, hogy együtt egy különleges, mondhatni egzotikus zenei együttest alkossanak. A tavalyi teltházas debreceni koncert után új helyszínen, a Református Nagytemplomban igazi adventi hangulatban kapnak szárnyra ismét az „angyalok”
Református Nagytemplom

QUIMBY KONCERT


Huszonhat évvel ezelőtt, egy dunaújvárosi próbateremben csendült fel először az a pár akkord, amiből később az egész Quimby univerzum megszületett, és amivel megkaparintották a szíveket.

Szimbolikus szövegeikkel, szenvedélyes előadásmódjukkal koncertjeik mindig egy picit olyanok, mintha egy őrült színházi darabba csöppennénk: egyik pillanatban romantikus musicalt, máskor vígjátékot vagy szívfacsaró drámát nézhetünk, melybe a közönséget is magukkal rántják – ők pedig örömmel megadják magukat a Quimby dölyfös rock and rolljának, mámoros melódiáinak és hipnotikus sámán boogie-jának.

Jegyértékesítő pontok:
:: Lovarda | Debrecen, Kassai út 26.
:: Tourinform | Debrecen, Piac u. 20.
:: IBUSZ | Debrecen, Révész tér 2.
:: Földkörüli Utazás Debrecen | Debrecen, Rákóczi u. 1-5.
:: Kölcsey Központ | Debrecen, Hunyadi u. 1-3.
:: Sport Hotel | Debrecen, Oláh Gábor u. 5.
:: Libri könyvesbolt | Debrecen, Csapó u. 30.
:: Líra Könyváruház | Debrecen, Piac utca 57.
:: OTP Travel Silver | Debrecen, Csapó utca 40.
:: Víztorony | Debrecen, Pallagi út 7.

Helyszín: Hall

MESSZE ZSONG A HÁLAÉNEK - A LAUTITIA KÓRUSCSALÁD ADVENTI KONCERTJEA Lautitia Kóruscsalád immár hagyományos adventi koncertje a Kölcsey Központban. Vendégeink a Fool Moon Énekegyüttes, az Estel Kamarazenekar és a Szivárvány Gyermekkar.

10 ÉVES A BUDAPEST BÁR - KONCERT


Az idén 10 éves Budapest Bár 10 különleges koncerttel ünnepli meg a születésnapját. Ennek a sorozatnak a részeként Debrecenbe nagyszerű vendéggel érkeznek: Presser Gábor is énekel majd a nagyszerű zenekarral. Természetesen a Kölcseybe eljönnek majd a Budapest Bár kitűnő énekesei: Behumi Dóri, Frenk, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Mező Misi, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián, valamint a Farkas Róbert vezette fantasztikus zenekar is.

Tíz éve együtt a Budapest Bár: 2007. őszén jelent meg első lemezük, és 2007. decemberében volt az első koncertjük. Az eredetileg egy lemezre összeállt csapat összetétele alig változott,túl vannak sokszáz koncerten és 9 lemezen. Idén novemberben jelenik meg tizedik, Budapest című albumuk melyre vendégként meghívták Presser Gábort is, aki dalt is írt a zenekar számára az új albumra, valamint “budapestbárossá” dolgozta fel az LGT Embertelen dal című számát. A Budapest című lemez egyébként mérföldkő a zenekar történetében, hiszen a Budapest Bártól megszokott feldolgozások ezúttal kisebbségben lesznek. Budapest több énekes-dalszerzőt is megihletett: csinos pesti lányokról, éjszakai buszjáratról, angol turistákról, pesti kocsmákról, albérletekről, a 4-es metróról valamint a budapesti mindennapokról és éjszakákról írt dalt Kiss Tibor, Szűcs Krisztián, Frenk, Németh Juci, Rutkai Bori, Ferenczi György és Kollár-Klemencz László.

A december 14-i koncerten elhangzik néhány dal az új lemezről és – a karácsony közeledtére való tekintettel - a tavaly megjelent Ünnep című albumról is, de természetesen hallható lesz majd néhány régi kedvenc is. A Budapest Bár többször járt Debrecenben, ahol mindig meleg fogadtatás várta. Fontosnak tartották, hogy az egyik ünnepi koncertjük a Kölcsey Központban legyen, és hogy újdonságot is hozzanak a közönségnek. Presser Gábor vendégszereplése azért is nagy megtiszteltetés a zenekar számára, mert manapság cigányzenekarra nagyon ritkán születnek új dalok, különösen nem ilyen formátumú zeneszerzőtől.

Presser így ír a közös munkáról: “Elővettem a Sláger-t, Petri György versét és hozzáképzeltem a Bár hangzását, elszöszöltem vagy hajnalig. Már azt hittem kész is vagyok, mikor a Petri vers utolsó szavának utolsó szótagja elkezdett forogni. - loksi, loksi, loksi... És megszólalt az Embertelen dal, amolyan kuplésan, sanzonosan, vagy ahogy hívjuk.
A felvétel olyan volt, mint egy időutazás. A Quimby stúdiójában hangulati tetőfok, mindenki a fedélzeten… Mindenki egyszerre beszél, Vasti a keverőnél megpróbálja elindítani a dalt, de nincs esély, Gyuri mondja, mit fog herflizni, aztán be is megy, énekel is, Frenk is, Robi mondja, hát ez tök jó volt gyerekek, Tibi mondja, kinek mit kéne énekelni, hát ha ekkora füst van, én meggyújtok egy szivart. Aztán lassan mindenki bemegy, hogy eljátssza a magáét. Misi kezdi, finom kis visszafogott cimbalom, Karcsi beharmonikáz egy motívumot a vers alá, annyira szép, Dóri megjön, énekel, még szebb, fél éjszaka hallgatgatjuk, ki mit csinált. Robi hegedül, a végére a vezér. Másnap, mire kiérek, Lovi már énekelt is egyet, erre nem is számítottam, Tibi megint előkerül, odamorogja minden sor végére, hogy embertelen, aztán eltűnik, megjön Juci a varázsló, ő is énekel”

www.budapestbar.hu
www.facebook.com/budapestbarband
www.youtube.com/budapestbar
https://instagram.com/budapest_bar

JEGYEK HAMAROSAN KAPHATÓK!

ÁKOS 50 JUBILEUMI KONCERT


2018. áprilisában Ákos betölti az 50. életévét, ezzel egy időben ünnepelheti pályafutásának 30. évfordulóját. A jubileumi koncertsorozat második állomása - dupla koncerttel - Debrecenben lesz.
Helyszín: Kölcsey Központ
Jegyek vásárolhatók a Ticket Express országos hálózatában, illetve a www.eventim.hu és www.akos.hu weboldalakon.