News and Current IssuesHoneybeast - Reggeli napfény - turné


A Honeybeast az elmúlt években olyan produkciókat állított az ország legfontosabb és legpatinásabb koncerttermeinek színpadára, amelyek megmutatták, hogy a popzene a komolyzenével vagy akár a kortárs tánccal ötvözve képes új minőséget teremteni, ezzel szélesítve a szórakoztatónak mondott műfaj határait. A Symphoney és a Legyen tánc! turné, a zenekar klasszikus zenészekkel ill. a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével színpadra álmodott valamennyi előadása teltházak előtt bizonyította, hogy a Honeybeast mára a honi könnyűzenei színtér legfontosabb zenekarai közé emelkedett.
A következő, dupla 20-as évben a zenekar újból turnéra indul. A helyszínek ismét a jól ismert koncerttermek és művelődési házak, amelyek színpadán most csak a Honeybeast áll majd a reflektorfényben és a már megszokott, lenyűgöző színpadi látvány mellett, ezúttal önálló koncerteket ad. A jól ismert dalok így puszta valójukban mutatják meg, hogy a Honeybeast fanyar humorú popzenéje, legyen akár felkavaró és katartikus egyszersmind szelíd és simogató, mint a reggeli napfény.

Helyszín: Kölcsey Központ
Jegyvásárlás: kolcseykozpont.jegy.hu

Verslavina - Szabó T. Anna, Lackfi János és Gyárfás István estje
A mai költészet színes, mint a tűzijáték. Egy kis zenével megbolondítva a legpikánsabb gasztroélményt nyújtja. Mind a tíz ujjunkat megnyaljuk utána. A költők sztoriznak, viccesek, őszinték, kegyetlenek, mélységesek. A versek táncolnak, dalolnak, törnek-zúznak, felrepülnek, elsüllyednek, elringatnak, felráznak. Az irodalom a legvadabb utazási iroda, ezer éveken és ezer kilométereken vágtatunk át, hogy landoljunk végül a saját életünkben, amely földig ér és égig ér.

A négy emberi alapérzés mindannyiunkban rengeteg élményt kavar fel. Mennyit ujjong, mennyit retteg egy gyerek, egy kamasz, egy felnőtt, egy idős ember! Mennyi indulat lángol fel barátságban, szerelemben, munkában, utazásban!
Isten hozott az élet szappanoperájának színpadán! Kicsi a vers, de erős!

Sokezer szóval játszik: Szabó T. Anna és Lackfi János
Az összes hangot fölzengeti: Gyárfás István (gitár)

Helyszín: Kölcsey Központ
Jegyvásárlás: kolcseykozpont.jegy.hu

Szabó Balázs Bandája és a Modern Art Orchestra koncertje


Szabó Balázs nevét nem kell bemutatni a koncertre járó közönségnek, különösen a debreceni publikumnak nem: az ellenállhatatlan multiinstrumentalista énekes és bandája állandó vendége a meghatározó fesztiváloknak, kluboknak és színházaknak, koncertjeik mindig igazán különleges élményt nyújtanak és rendre telt házasak. Balázs hosszú utat járt be a nagyszínpadokig: előadói pályáját egyszálgitárosként kezdte, méghozzá Debrecenben, a koncertezés mellett utcaszínházasként tevékenykedett és évekig bábszínészként is dolgozott – nem mellesleg első szerepeit a Csokonai Színházban és a Vojtina Bábszínházban kapta. 2009-ben alapította meg a Szabó Balázs Bandáját, amely az elmúlt években az ország egyik legnépszerűbb zenekarává érett, ráadásul úgy, hogy a magyar népzenéből táplálkozó, sanzonos világból, popos, rockos, funkos elemekkel és kamarazenei ízesítéssel egy teljesen egyedi, határbontó és műfajépítő megszólalással érte el mindezt. A Fonogram-díjas zenekar az új évben tovább feszegeti a zenei határokat, március 23-án teljesen új oldaláról mutatkozik be a Kölcsey Központban, a széles körben elismert hazai big banddel, a Modern Art Orchestrával kiegészülve ugyanis ezúttal a jazz világába hívják kalandozni évről évre növekvő rajongótáborukat.

Helyszín: Kölcsey Központ
Jegyvásárlás: kolcseykozpont.jegy.hu

Magashegyi Underground - szimfonikus remix koncert
A Bocskor Bíborka vezette csapat alakulása óta rendszeres vendég a városban, komolyzenei kísérettel megszólaló műsorukkal azonban először járnak itt. A csapat jelenleg negyedik albumán dolgozik, régi barátjuk és alkotótársuk, Tóth Krisztina szövegeire épülő anyaguk igazi kuriózumnak ígérkezik. Emellett persze folyamatosan készítik a „hagyományos” Magashegyi-recept nyomvonalán haladó rádiókompatibilis felvételeiket is, művészet és popzene határán egyensúlyozva. Számos új alkotás itt lesz először hallható, emellett a régi közönségkedvenc Magashegyi-dalok, plusz a korábban nagy sikerrel játszott szimfonikus műsor kötelező darabjai is új hangszerelést kapnak a Debrecenhez szoros szálakkal kötődő fiatal muzsikus, Subicz Gábor jóvoltából. Nyílt titok hetek óta, hogy a csapat énekesnője, Bíborka hamarosan anyai örömök elé néz, ami nemcsak időbeli exkluzivitást, hanem még különlegesebb szeretetenergiákat ad ennek a tavaszi estének.

Közreműködik a Heureka Pop Orchestra.

Helyszín: Kölcsey Központ
Jegyvásárlás: kolcseykozpont.jegy.hu

Tavaszváró családi nap az Alma Együttessel
10.00  óra: Alma együttes koncertje
Nagyterem

A Minimax Gyermekcsatornáról közismert gyerekzenekar a közel 1 órás családi koncert során improvizatív módon kezeli a táncos-zenés együttlétet: a gyerekek, sőt a szülők, pedagógusok is aktív részesei és formálói a sok vidámsággal fűszerezett műsornak.
Sikerük kulcsa a gyermeklelket megérintő őszinteségben, a „nevető”-, és „tánc-izmokat” egyaránt megmozgató képességükben rejlik.
A zenekar műsorában a nagysikerű saját dalok mellett 20 éve töretlen sikerrel adja elő a klasszikus és kortárs költők legszebb verseit megzenésítve.

Jegyek: 1 900 Ft

Ingyenes kísérőprogramok:

11.00 Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia
körfolyosó

12.00 autós mozi kicsiknek a Légy jó mindhalálig előadás gyermekszereplőivel
táncterem

13.00 Heit Lóri és zenekarának „Helyet, helyet nekünk is!” – táncos, népzenés gyermekkoncertje
körfolyosó

Otthon Segítünk Alapítvány – Meseösvény – Logikaland játéka a Bényi Árpád-teremben.

A további kézműves foglalkozásokon közreműködnek a Gyermekváros Egyesület mellett a Tímárház, a Természettár, az Angyalliget Közhasznú Alapítvány, a Túl az Óperencián, a Kredenc és a Maminvent.

Különleges játékokkal várja a gyermekeket a AURA Segítő Kutya Alapítvány, valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat a körfolyosón.

Helyszín: Kölcsey Központ
Jegyvásárlás: kolcseykozpont.jegy.hu

Töredékek - a 80 éves László Ákos grafikusművész összefoglaló kiállítása
László Ákos: Vallomás (részlet)

„Egy várossal való találkozás számomra olyan, mint a szerelem.
Nagyváradon a Körös-parton és a lengyelországi Kazimierzben éltem át korábban a táj és az emberek olyan harmóniáját, egymáshoz kötődését, amikor Debrecen óvárosában felfedeztem a gyönyörű, patinás udvarokat, amelyhez foghatót csak az ősi erdélyi városok negyedeiben találunk. Először 1972-ben találkoztam a várossal, még nagyváradiként. Tíz évre rá Debrecenben telepedtem le. És úgy jártam, mint Köves Tibor világcsavargó erdélyi író írta: „A csavargó megérkezik az új városba, s rajtafelejti a szemét a kolduson, a folyó hídján, egy fogaton, egy szép nőn. Nem gondol semmire, csak érez, s ilyenkor megjelenik az arcán az a gyöngéd tűz, az a hívő báj, az az ártatlan, önfeledt rajongás, amivel különben csak írók szokták a templomban térdeplő szüzeket jellemezni.”

Aztán megpróbáltam megismerni Debrecent. Órákig csodálkoztam rá olyan helyekre, amelyek mellett korábban sietve mentem el. Mert az ember hajlamos arra, hogy a csodás architektúrák, tetőrészek helyett legfeljebb a női szemek magasságáig nézzen és lásson. Amikor aztán megismertem a város arcának szépségeit, tudtam, hogy az öreg udvarok, kapuk, fák, sarkok nem fognak nekem nemet mondani. Ez a város szelíd szerető, eltűri az imádatot, az elbűvöltséget, engedi, hogy csodáljam. S minél inkább megismerem, annál jobban megszerettem. Egy régi boltozat, kapu, házfal, torony oromdísz már nemcsak önmagát jelentette, hanem a múltat, a történelmet, a teremtő akaratot, a templomok és iskolák pedig nagy szellemek élő árnyékait. Igaz, a homok, amelyre épült, nem tartja ezer évekig a falakat, de a szorgalom, munka jelei örökkévalók. És észrevettem, hogy ez a város külsejében, szellemiségében, édesanya akkor is, ha néha mostoha arcát mutatja: védő, karoló, meleg ölelésű édesanya.

A művész kiszolgáltatottságának ellensúlyozására megpróbálja a környező világból feltérképezni, foglyul ejteni, megörökíteni és szerelemmel szeretni mindazt, amit ugyanúgy, ugyanolyannak soha többé nem látunk, a szeretett és csodált tájat, amely az időben eltűnik, ahogy a boldogság is, az élet is eltűnik, ha megsemmisül valami, amiért érdemes élni.

A művész számára az alkotás kárpótlás eredendő gyengeségeinkért, a szép hazugság vigasza, mely enyhet ad a létezés valóságos sebére – írja Claude Roy. De hazugság e valóban az alkotásba sűrített illúzió? Hiszen, tudom, hogy nem az, hanem olyan belső igazság, amelyet a művész épp alkotás révén önmaga teremt. Így láttam, látom, rajzoltam és szerettem Debrecent, ódon báját, konok hitét, komor kapuit, Istenre mutató toronyujjait és embereit. Kapaszkodunk egymásba. A művész – mint minden ember – saját eszközeivel a maga ingatag világának kiegyensúlyozására olyan mindenséget próbál teremteni, amelyben végre beteljesedik a megálmodott élet.

Így és ezért merültem meg Debrecen világában, az elvarázsoltság tiszta áhítatával. És ha munkáim szereznek néhány őszinte, igaz barátot, akik figyelnek rám, törődnek velem ugyanúgy, ahogy velük én, nekem ott már érdemes élni és dolgozni.

Így kötjük egymást Debrecennel, lélekből, szoros kötelékkel…”

Helyszín: Kölcsey Központ

Mélyáramok - Kortárs magyar fotográfia kontra klasszikusok - kiállítás


Izgalmas felfedezésre hívja a látogatókat a Mélyáramok című tárlat, amely a MODEM és a Budapest FotóFesztivál együttműködésében valósul meg. A nagyszabású kiállítás bemutatja a párhuzamokat, kapcsolatokat, a gyakran rejtett, de mégis létező mélyáramokat a magyar fotográfiában. A világhírű elődök – többek között Brassaï, Lucien Hervé, Paul Almasy – eredeti művei mellett, a kortárs magyar fotóművészet számos alkotásával is megismerkedhetünk.

A párbeszéd egyik terrénuma az a válogatás, amelyik a Szöllősi-Nagy–Nemes műgyűjtő házaspár fotográfiai kollekcióját bemutatva tárja föl a mélyáramokat a klasszikus és a kortárs gesztusokban. Maurer Dóra, Trauner Sándor, Miskolczi Emese, Sugár Kata, Tóth György és még sok más művész képeinek együttese, kiegészülve néhány nem magyar klasszikus, František Drtikol vagy Nadar műveivel.

A kiállítás másik részében a Budapest FotóFesztivál keretein belül immár harmadik éve megrendezett kortárs fotográfiai kiállításokat átgondolva, félszáznál is több magyar fotóművész műve kerül a kiállítótermek falain egymással kölcsönhatásba.

Ezekből a különleges „műfaji” kiállításokból kiindulva – a műgyűjtői kollekciót is melléjük rendelve – a mostani összeállításban még inkább fókuszáltan és komplexen tárulhatnak föl a mélyáramok a magyar fotográfiában. Vagyis a klasszikus műfajok mai értelmezései, a távolabbi és a közelmúlt jeles alkotói a kortárs művészekkel egy közös tárlat keretében mutatkoznak be a debreceni közönségnek. A jelen gazdagsága és a múlt értékes öröksége nemcsak tanulságokat, de felfedezői élményt is ígér a látogatóknak.

A kiállításhoz kapcsolódó Fotómaraton felhívása az alábbi linken érhető el.

Kurátorok: Szarka Klára, Somosi Rita

Kiállítók:

Paul ALMASY, RogiANDRÉ, APÁTHI-TÓTH Sándor, BALÁZS Zsolt, BALLA Demeter, BALLA András, BALOGH Viktória, BÁN András, BARTIS Attila, BÁTORFI Andrea, BENKŐ Imre, BENKŐ Imre, Etienne BEOTHY, BIRÓ Dávid, BOHUS Réka, BOROS György, BRASSAI, CHOCHOL Károly, CSORTOS SZABÓ Sándor, DARAB Zsuzsa, DEIM Balázs, DIÓSI Máté, ÉRDI Róbert, FEJÉR János, FLANEK Péter, FRANKL Aliona, GÁTI György, GINK Károly, GOMBAI Gellért, GULYÁS Miklós, GYULAI Szilvia, HAID Attila, HAMARITS Zsolt, HERCZEG Eszter, HERENDI Péter, RodolfHERVÉ , LucienHERVÉ , HEVESY Iván, HORVÁTH M. Judit, HORVÁTH László, KACZUR Pál, JosephKADAR, KÁLLAI Márton, KELETI Éva, KEREKES Gábor, KISS-KUNTLER Árpád, KOKAVECZ Boglárka, Dora KONTHA, ErgiLANDAU, LISZKAY Lilla, LUGOSI Lugo László, LUZSICZA Fanni, MAURER Dóra, MÉSZÁROS László, MIKES- DEVICH Réka, MISKOLCZI Emese, NADAR, PÁTKAI Rozina, RÉDLING Hanna, REGŐS Benedek, RISKÓ Gáspár, RIZMAYER Péter, RUBI Anna, SÁNDOR Emese, SARKANTYÚ Illés, SCHILD Tamás, SIÓRÉTI Gábor, SIVÁK ZSÓFIA, SOMLÓSI Lajos, SOMOGYVÁRI Kata, SUGÁR Kata, Dr. SZÁSZ János, SZALAI Eszter, SZALÓKI Ági, SZILÁGYI Lenke, TÓTH György, AlexandreTRAUNER, URBÁN Ádám, VARGA Tamás, VASALI Katalin, VATTAY Elemér, VEDRES Ági, VÉKÁS Magdolna, ZAGYVAI Sári

Helyszín: MODEM

Adybandi ébresztése - kiállítás és múzeumi nyomozás


A Debreceni Irodalom Háza időszaki kiállítása

A huszadik század elején Ady Endre új fejezetet nyitott a magyar líra történetében. Szakítva a már megszokottal, új stílust, új költői nyelvet teremtett. Pályája elején néhány évet Debrecenben töltött. Ebben az időszakban lett joghallgatóból újságíró, s kezdett első verseskötete, a Versek kiadásán dolgozni, ami 1899-ben meg is jelent Debrecenben.Szerelem, csalódás, titkos imádó, mulatság, versek, kardpárbaj, újságírás. Pár kulcsszó, melyekkel leírható az a röpke két év, míg Ady Endre Debrecenben tartózkodott. A költő halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás e hívószavak mentén enged bepillantást Ady Endre életének korai, debreceni időszakába. A tárlat az Álmodó Magyarok állandó kiállításba beépülve, arra folyamatosan reagálva mutatja be Ady Endre debreceni életének főbb kapcsolódási pontjait. A kiállítással szoros egységet alkotó múzeumi nyomozás keretében pedig az arra vállalkozók Ady Endre elveszett galléros köpönyegének titkát fedezhetik fel.

A kiállítás 2019. június 22-től 2020. június 14-ig tekinthető meg.

A kagán lovasa, avagy egy avar páncélos lovas életre kel - kiállítás


A Déri Múzeum időszaki kiállítása

A régészek 2016 nyarán bukkantak rá egy tízéves, egykor a 7. század közepén élt kislány maradványaira az M35-ös autópálya megelőző feltárásakor. Danutának keresztelték el a leánykát, akit annak idején aranyveretes pártában temettek el. Szeptemberben tőle csupán hét méterre újabb gazdag, pártás sírt tártak fel, benne egy, Malvinnak elnevezett felnőtt nő maradványaival. 2017 áprilisában, Kerény napján viszont – mindössze két kilométerre a gazdag női temetkezésektől – egy magas rangú katona került elő Derecske, Bikás-dűlő lelőhelyen.

A lovával s fegyverzetével elhantolt harcos sírjából egy teljes lamellás páncél is előkerült, mely nemcsak a törzset, hanem a combokat és vállakat is fedte. Jelentősége óriási, hiszen a Kárpát-medencében feltárt több ezer avar sírban eddig csak páncélrészleteket találtak.

A derecskei sírlelet azért is rendkívüli, mert a fegyverzeten túl a magas talajvízszint miatt számos, a viselet részét képező szerves anyag is konzerválódott. Ez adott lehetőséget arra, hogy a minden bizonnyal Bizánc elleni hadjáratokban is harcoló katona tudományos arcrekonstrukción alapuló hiperrealisztikus bemutatása elkészülhessen. A koponya alapján végzett modern eljárásnak köszönhetően valóban az egykor élt avar harcos arcába pillanthatunk!

A debreceni múzeum kiállításán Danuta és Malvin értékes tárgyai is megjelennek, Kerény pedig - lovával együtt - teljes életnagyságban várja majd a látogatókat, akik kis segítséggel még a harcedzett avar lovas elképzelt gondolatait is hallani fogják!!!

„Kedves lovam, aki már annyiszor megmentetted az életem, csak az vigasztal, hogy közös a sorsunk!...Élünk-e még valameddig? Egyszer véget ér közös utunk, s otthon együtt temetnek el minket. A túlvilágon majd együtt vágtázunk apám őseivel a végtelen égi pusztaságon..."

A Kagán lovasa című kiállítás a Déri Múzeum Kupolájában október 2-tól március 1-ig látogatható.

Péter Szabó Szilvia - Noxtalgia Unplugged
Ki ne emlékezne a Százszor ölelj még, a Túl a varázshegyen, a Szeretem, vagy 2005-ben, az Eurovíziós Dalfesztiválon hazánkat képviselő, nagy sikerű Forogj, világ! című dalokra? Hazánk egyik valaha volt legnagyobb szuperprodukciójának, a NOX pályafutásának történetét készül színpadra állítani Péter Szabó Szilvia!

Ennek fényében indul útjára 2020 tavaszán az énekesnő NOXTALGIA Unplugged nevű koncertsorozata és látogat el Debrecenbe, a Kölcsey Központba is. A 11 állomásos turné egy igazi időutazás lesz, hisz a műsorban felcsendülnek a mindenki által jól ismert NOX klasszikusok, ezúttal egy különleges zenei hangulatba bújtatva, hogy egy varázslatos világba repítve, felejthetetlen koncertélményt nyújtson a közönség részére. Kihagyhatatlan…

Helyszín: Kölcsey Központ
Jegy: http://fonixinfo.hu/jegyinfo/

John Malkovich Debrecenben - A zenekritikus
Különleges előadással érkezik a cívisvárosba John Malkovich. A kétszer is Oscar-díjra jelölt színész a Zenekritikus című műsorát Magyarországon kizárólag Debrecenben tekinthetik meg!

A darab tökéletes egyvelege egy színdarabnak és egy hangversenynek. A legnagyobb zeneszerzők, világhírű zenészek, kritika kaján humorral fűszerezve, aki pedig mindezeket összefűzi és lelket ad nekik: John Malkovich. Ez a Zenekritikus!

Schumann azt képzeli, hogy „zeneszerző”, Brahms pedig egy „tehetségtelen fattyú”. Eközben Claude Debussy-t egyszerűen borzalmas hallgatni, legalábbis a Zenekritikus szerint.
Az eredetileg a „Julian Rachlin és barátai” Fesztiválra elképzelt program alapján Aleksey Igudesman a mögöttünk lévő évszázadokban néhány, egyébként remek zenemű kapcsán született, leggonoszabb zenei kritikákból gyűjtött össze egy egyveleget. A zenei inzultusok tárházával felvértezett John Malkovich bújik a gonosz kritikus bőrébe, mégpedig azzal a meggyőződéssel, hogy Beethoven, Chopin, Prokofjev és társaik egyszerre fárasztóak és örömtelenek. Aleksey Igudesman és más nagyszerű zenészek viszont alig várják, hogy ellentmondjanak, és visszatámadjanak. A zárójelenetben aztán Malkovich kerül a „kínpadra”; a magáról Malkovich-ról szóló kritikával. A műsorhoz magyar nyelvű feliratozás is biztosított!
A Zenekritikus írója és ötletadója Aleksey Igudesman, orosz-német származású hegedűművész, zeneszerző, aki maga is zenél a darabban.

A darabban olyan zeneszerzők művei csendülnek fel, mint Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Schumann, Debussy, Prokofjev, Ysaÿe, Kanchelli, Piazzolla és Igudesman.

Helyszín: Kölcsey Központ
Jegy: http://fonixinfo.hu/jegyinfo/

Kiemelés - kiállítás


Az előző évi Tavaszi Tárlat díjazottjainak kiállítása

A Debreceni Tavaszi Tárlat sorozata, a „Friss hajtás” néhány éve megújult rendszerben zajlik: a festészet és a grafika/fotográfia kétévenkénti váltásban mutatkozik be (plasztikákat minden évben bemutatunk); 2019-ben a festészet volt soron. A közös kiállításon lehetőség nyílik a díjazott alkotók tevékenységének árnyaltabb megismerésére.

A kiállítás a Magyar Kultúra Napja (január 22.) programjaihoz kapcsolódik.

2019 legjobbjai:
SUBICZ ISTVÁN grafikusművész (Emberi Erőforrások Minisztériumának fődíja)
TÖRÖK ANIKÓ festőművész (Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának fődíja)
SZÁSZ ZSUZSA festőművész (Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának díja)
SZARKA CSILLA festőművész (Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. díja)
GAJDÁN ZSUZSA festőművész (a Center-Print Nyomda díja)
BOGDÁNDY GYÖRGY festőművész (a Blondex Művészellátó díja)
HEGEDŰS TIBOR festőművész (a Holló László Galéria díja)
TÓTH ZSUZSA festőművész (a Halköz Kreatív Art Művészellátó díja)
KURUCZ PETRA szobrászművész (a zsűri nívódíja)
DRIENYOVSZKY JÁNOS szobrászművész (a zsűri nívódíja)

A műveket zsűrizte és a díjazásra javaslatot tett: Aknay János festőművész, Hérics Nándor képzőművész, Gáll Ádám festőművész, Szabó György szobrászművész és Tamus István grafikusművész.

A kiállítás ingyenesen látogatható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében, naponta 9:30-18 óráig, esti rendezvények esetén 19 óráig