News and Current IssuesA Bon Bon és a Big Band koncertje
Sexepilem; Álomgyár; Érezd Magad Jól; Haverok, Buli, Szamba; Hétvégi Királylány; Indulnom Kell; Köszönöm, Hogy Vagy Nekem; Valami Amerika

Őszintén, kezeket föl, aki nem bulizott a fenti Bon-Bon-számokra!
Ha netán jelentkezett, az csak azt jelentheti, hogy még el sem múlt 25…
Vagy ha mégis, az elmúlt 25 évet valószínűleg egy dobozban töltötte. Az előbbit nagyon irigyeljük, az utóbbi esetben viszont sürgős korrepetálást javaslunk. (Kérjük, olvassa el a csillagozott részt, és jöjjön el a koncertre!)

A Debrecen Big Band az ország egyik legismertebb magyar dallamos rockzenét játszó zenekarának legjobb dalait idézi fel, a jövőre 25 éves csapat két frontemberével, Török Tamással és Szolnoki Péterrel. A Bon-Bon legnagyobb slágerein kívül jazz örökzöldek és a Virágkarnevál pezsgését megidéző latin ritmusok színesítik a műsort.

Vendégek: Zsemlye Sándor – szaxofon, Gyárfás István – gitár,
Lutz János – basszusgitár, bőgő
Közreműködnek a Valcer Táncstúdió táncosai.
Műsorvezető: Fazekas László.

* Az együttes számos aranylemez birtokosa, albumjaik olyanok, mint egy-egy doboz bonbon: sokféle ízzel, színnel, hangulattal. Dalaik kedvesek, természetesek, jókedvűek, humoruk és fülbemászó dallamuk mindenkit bulizásra serkentenek. (A koncert ülőhelyes, de senkit nem fogunk piszkálni, ha valahol oldalt táncolni akarna…)

Helyszín: Kölcsey Központ

A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hangversenye
A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tizenkilencedik alkalommal rendezi meg 2019. július 14-23. között az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját szakgimnáziumi növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és fiatal zenetanárok számára. A rendezvény részeként kerül megszervezésre a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar zenekari tábora Vásáry Tamás zongoraművész, karmester irányításával. A próbaidőszak 2019. július 12-én indul Debrecenben, ahol a koncertek műsorát szólampróbákon, valamint Vásáry Tamás vezényletével zenekari összpróbákon tanulja meg az együttes. Betanító karmester Bolyky Zoltán. A tábort követően az együttes hazai és külföldi hangversenykörúton vesz részt, melynek részeként első koncertjüket Debrecenben, a Kölcsey Központban adják.

MŰSOR:
Alekszandr Borogyin: Igor herceg – Poloveci táncok
vezényel: Bolyky Zoltán

Bartók Béla: Román népi táncok
Kodály Zoltán: Galántai táncok
Robert Schumann: 3. Rajnai szimfónia op. 97.
vezényel: Vásáry Tamás

A belépés díjtalan.

Helyszín: Kölcsey Központ

37. Magyar Sajtófotó Kiállítás
„… Ebben az évben valami megváltozott. Tudjuk, hogy a hazai fotográfusok elsősorban a helyi eseményekre, problémákra, társadalmi jelenségekre koncentrálnak. Idén a természetfotók kategóriájában a lokalitás mellett megjelent a globalitás. A megszokottnál több olyan felvétel érkezett, amely a környezeti jelenségeket, elsősorban a felmelegedést és a szennyezést mutatja be. A hatás nem maradt el, hiszen a pályázat történetében először, olyan fotósorozat nyerte a nagydíjat, amely tágabb környezetünk, az egész Föld egy igen fontos jelenségét ábrázolja.” (Szigeti Tamás kurátor, a kiállítás rendezője)

„A fotóesszé a Föld vízi útjainak evolúcióját kutatja tizenegy országon keresztül. Az olvadó gleccserektől kezdve a festői mocsarakon át a kiszáradt folyómedrekig új perspektívában mutatja meg a víz sokszínűségét és fontosságát a klímaváltozás arcán keresztül. A Water Shapes Earth projekt reményeim szerint felhívja a nyilvánosság figyelmét arra, hogy szembe kell néznünk a környezetünkben véghez vitt pusztító magatartásunkkal.” (Radisics Milán, MÚOSZ Nagydíj)

A kiállítás ingyenesen látható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében, naponta 9 és 18 óra között.

50 éve - Makoldi Sándor korai munkái - kiállítás
Makoldi Sándor festőművész és néprajzkutató szinte teljes alkotói és oktatói tevékenysége a szerves műveltségben, az ősi és – elsősorban – magyar népi kultúrában gyökerezik. Életművének ismert része – a festészeti munkáitól, az ismeretterjesztő előadásokon át a Vókonya-pusztai pásztorkápolnáig – mind ebben a körben mozognak.

Pályájának első szakasza azonban kevésbé ismert, annak ellenére, hogy már az első évtizedekben jelentős műveket hozott létre. Első kiállításain a tér-idő-sebesség gondolatkört dolgozta fel, különös jelentőséget adva az absztrakciónak, a színeknek, a fluoreszkáló festékek effektusának, az UV-világításnak. Tudatosan törekedett a dinamika művészi megjelenítésére. A feszültség megőrzésével érzelmei egyre inkább a fogalmak felé terelődnek. Földi Péter festőművész így jellemzi ezt az időszakot: „Szakmai felkészültsége a klasszikus értelemben is feltűnően magabiztos volt. (…) Tobzódó vitalitása lényeglátó bölcsességgel társult… Az általa teremtett szín belső tüze, energiája átértékelte a látványélményt.”

A kiállítás a „legfényesebb” napon: június 21-én, a nyári napfordulón nyílik. Az utolsó nap – augusztus 6. – Makoldi Sándor születésnapja. Aznap délután tanítványok, tisztelők és a MAG alkotócsoport búcsúztatja a kiállítást.

A kiállítás naponta 9.30 és 18 óra között ingyenesen látható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében.

A Pál utcai fiúk - zenés játék a Pannon Várszínház előadásában


A Kossuth-díjas Dés László és az eMeRTon-díjas Geszti Péter nagy sikerű családi musicalje közkívánatra ismét a Nagyerdei Szabadtérin!

Molnár Ferenc világhírű regénye alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás, az esendőség és a hazaszeretet fogalmáról. Nemecsek, Boka, Áts Feri és a többiek örök példák, örök kortársaink.

A klasszikus alapmű A dzsungel könyve című musical szerzőinek tollából ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg. A drámai helyzetek így még keményebbek, melyeket tovább fokoznak a mai hangzású zenék és dalszövegek. A veszprémi Pannon Várszínház egész estés produkciójában döntő szerepet játszik a tárgyi világ akusztikus megszólaltatása, a színészek zenei-ritmikai kreativitása, a fiatalság ereje, humora, az eredeti mű katartikus üzenete.

Szereplők:
Rácz tanár úr / Janó, a grund őre
Kiss T. István
A Pál utcaiak:
Boka Szelle Dávid
Nemecsek Szente Árpád Csaba
Geréb Zayzon Csaba
Csónakos Punk Péter
Kolnay Molnár Ervin
Barabás Ruff Roland
Weisz Gábor Márkó
Richter Farkas-Csányi Attila
Csele
Gönczi Jakab
Leszik
Magyar János
A Vörösingesek:
Áts Feri Kékesi Gábor
Az idősebb Pásztor Keresztesi László
A fiatalabb Pásztor Lenchés Márton
Szebenics Kovács Gábor
Továbbá: Kátai Norbert / Órás Martin, Schafer Benedek, Kiss Máté, Pásztor Richárd, Simon Patrik, Patkó Ádám

Molnár Ferenc regénye nyomán a színpadi változat kialakításában részt vett: Marton László és Radnóti Zsuzsa, Török Sándor átdolgozásának néhány elemét felhasználva.

Zene: Dés László
Dalszöveg: Geszti Péter
Szövegkönyv: Grecsó Krisztián

Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Jegyek: nagyerdeiszabadteri.jegy.hu

Légy jó mindhalálig! - szimfonikus koncertszínház


ŐSBEMUTATÓ

Móricz Zsigmond regénye és színműve alapján
Szövegkönyvét és dalszövegeit írta: Miklós Tibor
Zenéjét szerezte: Kocsák Tibor
Átdolgozta és az átkötő jeleneteket írta: Pinczés István
Szimfonikus zenekarra hangszerelte: Bókai Zoltán

Debrecen ikonikus musicalje élő szimfonikus koncertszínházi változatban újratöltve, Móricz Zsigmond születésének 140 éves évfordulója és a megújult Nagyerdei Szabadtéri Színpad megnyitásának 5 éves évfordulója tiszteletére!

Kocsák Tibor és Miklós Tibor egyik legnépszerűbb zenés játéka, a Légy jó mindhalálig című musical élő szimfonikus zenekari kísérettel, félszcenírozott változatban, a Nagyerdei Szabadtéri Játékok és a Csokonai Színház közös produkciójában kerül ismét színre Debrecenben.

A nagyszabású produkció – melyet különleges látványvilággal, valamint teljesen élő zenekari hangzással először láthat és hallhat a debreceni közönség – egy kivételes városi összefogás eredményeként jön létre a Csokonai Színház, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, a Lautitia Gyermekkar, az Ady Endre Gimnázium drámatagozatos tanulói és tehetséges fiatal táncművészek közreműködésével, melynek keretében egy több mint száz fős szereplőgárda kelti életre Nyilas Misi felnőtté válásának halhatatlan történetét.

Móricz Zsigmond 1920-ban írt regényében saját múlt- és jelenbeli élményeit Nyilas Misi, a Debreceni Református Kollégium harmadik osztályos gimnáziumi tanulója századfordulós történetébe sűríti, mely mű ezáltal nemcsak értékes korrajzként, hanem már a felnőtt író korán kibontakozó egyéniségének és művészi ambícióinak hiteles lenyomataként is értelmezhető.

A Légy jó mindhalálig zenés színpadi változatának valóságos diadalútját annak legendás 1991-es debreceni ősbemutatója óta belföldön és külföldön többezer előadás és teltházas előadásszéria bizonyítja; a debreceni Csokonai Színház legutóbb 2013-ban tűzte műsorára, újfent elsöprő sikerrel.

A musical több zenés számát – A Tízperc, Az élet szép, A felnőttek már tudják, A szívek melegében és a Légy jó mindhalálig – ma már a magyar zenés színház legkedveltebb slágerei közt tartják számon.


Zenei vezető és karmester: Bókai Zoltán

Helyszín: Nagyerdei Szabadtéri Színpad

Jegyek: nagyerdeiszabadteri.jegy.hu

Rendező: Bálint Albin

Szereposztás hamarosan!

A produkció a Hartai Zenei Ügynökség szíves engedélyével, valamint Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Kölcsey Ferenc ösztöndíj-támogatásával kerül színre.

Galiba Gyermekfesztivál


Ingyenes gyermekprogramok a Nagyerdőn, a Békás-tó környékén.

Koncertek a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon:

  • Hahó Együttes (08.17.)
  • Veronaki: Mosó Masa mosodája (08.19.)

 

További információ: www.debreceniviragkarneval.hu

Debreceni Bor- és Jazznapok


Gastrojazz jamboree a Békás-tó partján a legszebb magyar borok és a jazzmuzsika jegyében.

  • 80 hazai borászat
  • 200 jazzmuzsikus
  • 40 koncert
  • 5 programhelyszín
  • kézműves vásár.

 

További információ: www.boresjazz.hu