News and Current IssuesHATÁr-sorSOK


HATÁr-sorSOK
időszaki kiállítás

A kiállítás a "boldog békeidők" világától kezdve a területi visszacsatolások koráig kíséri végig a magyar határok változását és sorsok alakulását, azaz a társadalmat ért hatásokat. Megelevenedik a menekültek világa, a revizionizmus és az irredentizmus jelenléte a mindennapokban. Debrecen története a román megszállástól kezdve bemutatja azt, miként vált a város a kezdeti bizonytalanságok és megtorpanások után közel egy évtized alatt a régió központjává. Tárgyak, dokumentumok, korabeli fotó- és filmhíradó-felvételek, valamint napló-visszaemlékezések segítenek felidézni a trianoni és az azt követő eseményeket, átadni a korszak emberének érzéseit, fájdalmát.

Kísérőrendezvény:
2021. július 27. (kedd) 16.30

A HATÁr-sorSOK kiállítás kísérőrendezvényeinek sorát tárlatvezetéssel nyitja a múzeum. A középpontban az 1921-ben aláírt törvény áll, amely a trianoni békeszerződés szövegét tartalmazza. Az érdeklődőket Váradi Katalin történész, a kiállítás kurátora kalauzolja.
Részvétel a kiállításra megváltott belépőjeggyel!

A kiállítás 2021. december 31-ig látogatható

Elveszett paradicsom
„Elveszett paradicsom"
A mezolit vadászok letűnt világa
időszaki régészeti kiállítás

A mezolitikum évezredei alatt a Kárpát-medencében élt emberek minden bizonnyal sok emléket hagytak maguk után, azonban ezeknek még csak kis része ismert a kutatók számára. A kiállításon a jelenleg ismert hazai leletanyagokból láthatnak az érdeklődők egy válogatást. Bepillanthatnak a Jásztelek határában napvilágra került mezolit építmény maradványaiból rekonstruált életnagyságú kunyhóba, és ízelítőt kapnak az egykori halász-, vadász- és gyűjtögető életmód emlékeiből is. Közönség elé kerül a Székesfehérvári Szent István Király Múzeumtól kapott, tökéletes épségben megmaradt, sokezer éves csontszigony. A tárlat legkülönlegesebb látnivalója azonban a Kárpát-medencében jelenleg egyetlen ismert mezolit sír, amelyet a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum jóvoltából elsőként a Déri Múzeum mutathat be.

A kiállítás 2021. december 31-ig látogatható

Esti programok az AgórábanA tűztornádótól a csillagokig – Esti programok az Agórában

Mi az a tűztornádó? Hogyan festhetjük zöldre a tüzet? Lángra lobbanthatunk-e egy kendőt úgy, hogy annak nem esik baja? Ezekre a kérdésekre is választ ad az Agóra csak szerda esténként látható kísérleti bemutatója. Júliusban szerdánként 20 órától izgalmas tudományos kalandokkal várja az élményközpont a látogatókat. A program keretein belül nemcsak az Agóra egyedülálló interaktív játékait próbálhatják ki az érdeklődők, de megnézhetnek különleges rövidfilmeket a planetáriumban, valamint jó idő esetén naplemente után, 21 óra 30 perctől távcsővel kémlelhetik az eget.

PROGRAMOK

Planetárium: Ragyogó égbolt
Időpontok: 20:15, 20:40, 21:30, 22:00, 22:30
A planetáriumi műsorban két teljeskupolás-rövidfilmet mutatunk be. Az első a tejútrendszer legmélyére kalauzolja el az érdeklődőket az Európai Déli Obszervatórium speciális teleszkópja segítségével, majd egzotikus vidékekre repít Eric Freeman saját elektronikus zenei kompozíciójához készült, magával ragadó timelapse videója.
A 15 perces planetáriumi programra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a pénztárban. A planetáriumban javasoljuk a maszk használatát.

Fényes kísérletek
21:00-21:30
Mi is az a tűztornádó? Hogyan festhetjük zöldre a tüzet? Lángra lobbanthatunk egy kendőt úgy, hogy annak nem esik baja? Létezik olyan kémiai reakció, mely során az elegy nem felrobban vagy pezseg, hanem világít a sötétben? Minderre fény derül az Agóra látványos kísérleti bemutatóján.

Kémleld az eget!
21:30-tól 22:30-ig
Jó idő esetén az Agóra épülete előtti parkolóban felállított távcsövön keresztül a látogatók megcsodálhatják a Holdat, de megfigyelhetnek csillaghalmazokat és kettőscsillagokat is csillagász szakember vezetésével.

Fedezd fel az Interaktív teret!
Lehet-e képet kivágni egy vízsugárból? Melyik az a hangszer, amelyen érintés nélkül lehet játszani? Hangra vagy fényre reagálunk gyorsabban? Az Agóra Tudományos Élményközpont legalsó szintjén több mint negyven különleges játék próbálható ki, amelyek izgalmas és játékos módon mutatják be a különböző tudományos jelenségeket.

A programokhoz előzetes regisztráció szükséges ezen a linken.
A programra jegyek korlátozott számban 2.500 Ft-os áron kaphatók. A fizetés a regisztrációt és az emailes visszaigazolást követően kizárólag előreutalással történhet, legkésőbb a program napján 15 óráig.

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK

Az átutaláshoz szükséges tudnivalók:
Cégnév: Agóra Közhasznú Nonprofit Kft.
Számlaszám: 11738008-20884217 (OTP Bank Nyrt.)
Közlemény rovatba, kérjük, tüntesse fel a program címét, a látogatás dátumát és a regisztráló nevét.

A programra érkező látogatóinkat kérjük, hogy távozáskor a Dóczy József utca felől megközelíthető, az egyetem főépülete mellett található 2. számú kaput használják, amely 24 órában üzemel. Az ingyenes parkolást úgy tudjuk biztosítani, ha a bejáratnál kapott belépőszelvényt magával hozza, és mi az élményközpont pénztárában azt érvényesítjük.

Nyáresti programok az ÁllatkertbenExkluzív nyáresti programok a Debreceni Állatkertben!

Hagyományához híven Debrecen állatkertje idén is különleges nyáresti élményekkel várja az érdeklődőket, hiszen augusztus végéig péntekenként megrendezi a nagysikerű Esti sétákat.

A nyáreste varázsában megtartott program résztvevői egyedülálló szakvezetésen nyerhetnek bepillantást a kert ezernyi titkába és leshetnek be a kulisszák mögé, ahol feltárul az állatok addig ismeretlen, esti élete. Állatgondozók segítségével akció közben ismerkedhetnek meg a legkülönlegesebb lakókkal: megtudhatják például, hogyan mosnak fogat a vízilovak, végigkövethetik a nagyragadozók éjszakai portyáját, és felfedezhetik a Pálmaház megannyi különlegességét. Testközelből találkozhatnak továbbá az Állatkert bébisztárjaival, köztük a pingvinóvoda idei növendékével, Manfréddal és a hamarosan első születésnapját ünneplő zsiráflánnyal, Zaharával.

A páratlan élményben augusztus 20-ával bezárólag minden pénteken 20:00 és 23:00 között lehet részük az érdeklődőknek a Debreceni Állatkertben. A jegyek limitált számban kaphatók: alkalmanként 60 db váltható online elővételben 3800 Ft-os egységáron, további 20 db pedig a helyszínen fejenként 4000 Ft-ért.

Elveszett paradicsom„Elveszett paradicsom” – új kiállítás a Déri Múzeumban

Elveszett Paradicsom – A mezolit vadászok letűnt világa címmel nyílt új régészeti kiállítás a Déri Múzeumban, amely egy olyan korszakot mutat be, ami fordulópont volt az evolúció során.

Az ember a mezolitikumban élt – talán utoljára – valódi egységben a természettel, s ezután kezdte durván átalakítani azt. Mondhatjuk, hogy ez lehetett az utolsó olyan időszak, amikor az ember a természet részeként, a környezetet csak minimálisan befolyásolva élt, fenntartva ezzel az ökológiai egyensúlyt. Ebből a szempontból tekinthetjük ezt az életformát egyfajta ’paradicsomi’ állapotnak.

Ez a vadászaton, halászaton és gyűjtögetésen alapuló természetközeli (’paradicsomi’) életmód végleg eltűnt Kr.e. 6.200-6.000 között, a Közel-Keletről induló, a Balkánon keresztül nálunk is elterjedő élelemtermelő, földműves életforma megjelenésével. Ettől az időszaktól kezdve egyre gyorsuló ütemben folytatódott a természetes környezet emberi átalakítása. Nem kétséges, hogy ez mára a túlnépesedéssel együtt olyan mértéket ért el, mely környezeti katasztrófák sorozatával fenyeget, és végső soron az egész bolygó ökoszisztémáját veszélyezteti.

A mezolitikum évezredei alatt a Kárpát-medencében élt emberek minden bizonnyal sok emléket hagytak maguk után, azonban ezeknek még csak kis része ismert a kutatók számára. A kiállításon a jelenleg ismert hazai leletanyagokból láthatnak az érdeklődők egy válogatást. Bepillanthatnak a Jásztelek határában napvilágra került mezolit építmény maradványaiból rekonstruált életnagyságú kunyhóba, és ízelítőt kapnak az egykori halász-, vadász- és gyűjtögető életmód emlékeiből is. Közönség elé kerül a Székesfehérvári Szent István Király Múzeumtól kapott, tökéletes épségben megmaradt, sokezer éves csontszigony. A tárlat legkülönlegesebb látnivalója azonban a Kárpát-medencében jelenleg egyetlen ismert mezolit sír, amelyet a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum jóvoltából elsőként a Déri Múzeum mutathat be!

A tárlat 2021. december 31-ig látogatható a múzeum Kupolájában.

Zsuzsi Erdei VasútHol vagy, Kajla? A Zsuzsi kisvasúton!

A debreceni Zsuzsi Erdei Vasút is csatlakozott a Magyar Turisztikai Ügynökség országjáró ismeretterjesztő sorozatához. Kajlát, a kíváncsi kutyakölyköt felfestették a Zsuzsi egyik személyszállító vagonjára.

A Magyar Turisztikai Ügynökség indította el 2019-ben a Hol vagy, Kajla? című akcióját, amelynek az a célja, hogy az alsó tagozatos diákoknak játékos formában mutassák be Magyarország természeti és kulturális kincseit. Debrecenben eddig három intézmény, a Református Nagytemplom, az Agóra Tudományos Élménypark és a Debreceni Állatkert és Vidámpark is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A Zsuzsi kisvasút Debrecen egyik legismertebb turisztikai látványosságaként nem maradhatott ki ebből az akcióból, ezért az egyik személyszállító vagonra felkerült Kajla, a kíváncsi magyarvizsla. Kajla gazdája egy család, akik sokat utaznak és kirándulnak, és a kiskutyát is mindig magukkal viszik. Sokszor fejtörést okoz nekik, hiszen folyton eltűnik, és meg kell keresniük. Kajla keresése közben játékos módon ismerhetik meg az iskolás gyerekek Magyarország egyedülálló természeti csodáit és épített örökségét.

Debrecen családbarát város, emellett kiemelt figyelmet fordít a természet és a történeti értékek megőrzésére és bemutatására. Ezért volt kézenfekvő, hogy hol máshol “bújhatna el” a gyermekek elől Kajla, mint a Zsuzsi vonaton.

A Zsuzsi mindig is fontosnak érezte, hogy minden korosztálynak, így az alsósoknak is elérhetővé és átélhetővé tegye az Erdőspuszta kincseit. A 2019-ben és 2020-ban végrehajtott fejlesztéseknek köszönhetően kulturált környezetben, családbarát szolgáltatásokkal utazhatnak az érdeklődők Hármashegyaljára.

Azzal, hogy a Zsuzsi csatlakozott a Hol vagy, Kajla?- kezdeményezéshez, az ország minden pontjára eljuttatja az erdő és a kisvasút szeretetét az alsós diákok és családjaik számára.

A Zsuzsi Erdei Kisvasút Kajla kocsiját ünnepélyes keretek között mutatta be Tasó László a városrész országgyűlési képviselője, Dr. Vántus Andrásné igazgatóhelyettes asszony és Makóné Fogarasi Hajnalka a Zsuzsi Erdei Vasút Np. Kft. ügyvezető igazgatója 2021. június 30-án.

Az érdeklődők július 3., szombattól maguk is kipróbálhatják a Kajla kocsit és megkereshetik a kíváncsi vizslakölyköt a Zsuzsi kisvasúton.

A Zsuzsi-vonat menetrendje itt található: https://zsuzsivasut.hu/

I. Debreceni Ünnepi Játékok + Virágkarnevál


Debrecen augusztusban tartalmas és változatos programokkal színesíti a nyarat a turisták és az itt élők számára. Debreceni Bor-és Jazznapok, Debreceni Virágkarnevál és egy teljesen új programsorozat, az I. Debreceni Ünnepi Játékok kínálnak majd hangulatos és emlékezetes élményeket.

Augusztusban – reményeink szerint – Debrecen már olyan nagy rendezvényeket tud megtartani, amelyek mind az itt élők, mind az ide látogatók számára színvonalas és emlékezetes élményeket garantál. Újraindul az élet a kulturális intézményekben, a rengeteg debreceni kulturális esemény mellett további izgalmas, egyedi program kerül a debreceni színpadokra.
A programok tervezésekor továbbra is fő szempont a biztonság, az aktuális járványhelyzetnek megfelelő lebonyolítás, így lesznek olyan rendezvények, amelyek a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára látogathatóak.
A Debreceni Bor-és Jazznapok a Nagyerdő szívében, a Békás-tó partján augusztus 5-8 között, négy napon keresztül várjuk a legszebb magyar borok és a jazz zene szerelmeseit. Idén 4 színpadon több, mint 61 jazzformáció, 286 magyar muzsikus és közel 60 pincészet borkínálata gondoskodik a hangulatról. Exkluzív bórkostolók keretében megkóstolhatjuk Debrecen Város Borait, illetve a nyertes pincészetek borászaival is találkozhatunk. (védettségi igazolvány kötelező)
A Debreceni Virágkarnevál hírnökeként a Szent Lászlót ábrázoló virágkompozíciót állítottuk ki a nagyváradi várban, a Szent László Napok idején, június 22–27. között. A nem mindennapi látványosság Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának felajánlása alapján került ki testvérvárosunkba és nagy sikert aratott.
Idén a virágkarnevál kiköltözik a Nagyerdőre és ott teremti meg az igazi fesztiváli hangulatot. A „Kultúra, Közösség, Kapcsolódás” tematikában a Nagyerdei parkban, az Egyetem téren, a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, a Debreceni Vidámparkban augusztus 12 és 22 között várjuk a karneváli közönséget.
A virágkocsikat augusztus 20-án a Nagyerdei körút stadion felőli részén állítjuk ki, majd augusztus 21 és 22-én a Kossuth téren! A virágkocsi kiállítás ingyenesen tekinthető meg!
A Debreceni Kultúrparkban, az ország első vidéki állat- és növénykertjében augusztus 15-22. között tarjuk meg a X. Galiba Gyermekfesztivált. A nemzeti értékek jegyében, a magyar népmesék rajzfilmsorozatból ismert mesefigurákból, illetve a Hungarikumokból merítenek ihletet a közösségi díszítés résztvevői. Idén Galiba-menüvel készülünk a családok számára, mely tartalmaz gulyáslevest, debreceni töltöttkáposztát és alkoholmentes fröccsöt.
Kilenc napon keresztül, augusztus 13 és 21. között ismét megnyitja kapuit a Cseh Sörterasz a Nagyerdőben, ahol finomabbnál-finomabb cseh söröket kóstolhatunk meg. (A Cseh Sörteraszt – hasonlóan a vendéglátóhelyek teraszaihoz – védettségi igazolvány nélkül is lehet látogatni)
Havasi Balázs, világhírű zeneszerző-zongoraművész augusztus 18-án mutatja be „Pure Piano” című koncerjét a Nagyerdei Szabadtéri Színpadán. A „Csak zongora” különleges zongorakoncertje hatalmas sikert aratott a teltházas Sydney-i Operaházban és a londoni Barbican Centerben. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a Pure Piano koncertsorozat bécsi, berlini, müncheni és new york-i helyszíne mellett Debrecen is ott szerepel.
Vadonatúj programsorozat indul útjára augusztus 12 és 20 között I. Debreceni Ünnepi Játékok néven, amely a belvárosban kínálja a kulturális élményeket a zene és színház kedvelőinek. A Régi Városháza hangulatos kertjében esti koncertek lesznek, a Főtéren pedig több monumentális produkció is lesz, például augusztus 13-án este 8 órától a Csíksomlyói Passió, augusztus 17-én, este félkilenckor Bánk Bán.
A Coopera, mint főszervező évek óta szorosan együttműködik a debreceni kulturális intézményekkel, így a produkciók egy része a helyi intézmények, a Kodály Filharmónia Debrecen, a Csokonai Színház és a Főnix Rendezvényszervező támogató együttműködésével valósul meg.
A főszervező reméli, hogy hosszú távon a régió mértékadó nyári zenei eseménysorozatává válik a Debreceni Ünnepi Játékok. Kinyílik egy olyan ZENEI, SZÍNHÁZI, OPERA-világ, mellyel a magyar kulturális életen túl, a régió kultúrája is gazdagodni fog évről-évre. A cél az, hogy a Kárpát-medencei szereplőket összefogó fesztivállal olyan összművészeti bázis szülessen, amely a nyugati képviselőket is bevonva nemzetközi színtűvé emelkedik, mindazonáltal megismertetné a sajátos, „helyi” kulturális értékeket.
A fesztivál programjai között igazi csemegéket talál minden zenekedvelő: a könnyed, nyáresti kamarakoncerttől a Virtuózok Kamaraegyüttessel, a Bartók Bélának emléket állító Kékszakállú herceg vára szcenírozott operakoncerten, a nagy történelmi operánkon, a Bánk bánon keresztül, Boncsér Gergely önálló dalestjén, illetve a 100 éve született Cziffra György előtt tisztelgő hangversenyen át, a 100 közreműködőt felvonultató Hungarikum Gálakoncertig, mely a népzene, az operett, az opera és a magyar nóta köré épülve, sztárfellépőkkel vezet végig minket egy egészestés utazás keretében a több, mint ezeréves hagyományaink zenei vonatkozásain.
A színpadokon olyan szakmai elismerésekkel és díjakkal büszkélkedő kiválóságokkal is találkozhat a közönség, mint Rost Andrea, aki a milánói Scalától, a tokiói New National Operán át, a New York-i Metropolitan Operáig számtalan színpadon énekelt már nagy sikerrel szerte a világban, vagy a Jávorkai Brothers virtuóz, hegedűn és csellón játszó testvérpár-duó, akik Bécsben otthonosan mozognak, hiszen ott tanultak, de ma már az egész világon ismertek, vagy a Bánk bán főszerepében fellépő Molnár Levente, aki a New York-i Metropolitantől, a londoni Covent Garden közönségéig a világ számos pontján arat rendszeresen óriási sikert.

Jegyinfó:

Kölcsey Központ, H-4026 Debrecen, Hunyadi u. 1-3.
Tourinform iroda, H-4024 Debrecen, Piac u. 20.
Nagyerdei Szabadtéri Színpad, H-4032 Debrecen, Nagyerdei park 6.,
valamint az Interticket országos hálózatában és a Jegy.hu weboldalon is válthatók!

Debreceni Bor- és JazznapokDebreceni Bor- Jazznapok

Gasztronómiai élményekből nem lesz hiány idén nyáron sem Debrecenben, miután augusztus 15. és 22. között a Debreceni Bor- és Jazznapok, a Cseh Sörkert és a Debrecziner Gourmet Fesztivál “kistestvére” a Debreceni Piknik is helyet kap a Nagyerdőn.

A Debreceni Bor- és Jazznapokon idén 36 formációban 151 magyar jazzmuzsikus (ebből 27 gitáros) lép színpadra, miközben 15 magyar borvidék 32 borászatának borait lehet majd kóstolni, vagyis több mint 250 bor közül válogathatnak a borbarátok. A fesztiválon Kovács Pál, a Borászok Barátja és a nyertes borászatok közreműködésében az idei Debrecen Város Borait is meg lehet kóstolni.

A Debreceni Jazznapok vezeti a jazzfesztiválok hazai mezőnyét, hiszen Magyarország egyetlen megszakítás nélkül minden évben megrendezésre kerülő jazzfesztiválja 1972 óta: idén 49. alkalommal szervezik meg, 2021-ben az 50 éves jubileumát ünnepli majd.

2015 óta a borkultúrával házasítva látogatók tízezreit vonzza a Nagyerdőre. A mind színvonalában, mind látogatottságában folyamatosan fejlődő esemény a hazai gasztrokulturális programkínálatban is az élvonalat képviseli. A Bor- és Jazznapok 2019-ben „Minősített Fesztivál” címet nyert el három évre a Magyar Fesztivál Szövetség által működtetett fesztiválminősítési rendszerben.

A szervezők célja, hogy a minőséget felmutatva borokban és zenében olyan társasági eseményt szervezzenek a Nagyerdei parkban, mely nemcsak szórakoztat, hanem növeli az értéktudatosságot, a kulturált bor- és jazzfogyasztás jó gyakorlatát erősítve hozzájárul az életminőség emeléséhez is.

A hazai szőlő- és borágazatban mintegy 42.000 vállalkozás dolgozik, melyek közül 3.600 hozza forgalomba a borát. A koncentrált piacon a 25 legnagyobb borászat az összes bor 70%-át forgalmazza. A borfesztiválok segítenek a családi gazdaságok értékesítési gondjainak enyhítésében, termékeiknek piacra juttatásában, azonban a rendezvények igazi haszna hosszabb távon jelentkezik: a fiatalabb fesztivállátogatók körében a kulturált borfogyasztás népszerűsítésével segítenek emelni a jövőbeli belföldi fogyasztást.

Debrecen Város Borait adó hat borászatot (Szőke, Mészáros, Takler, Koch, Holdvölgy, Gróf Dégenfeld) exkluzív borbemutatók során mutatják majd be.

A fesztiválon idén 15 borvidék 32 borászatának borait lehet majd kóstolni, vagyis több mint 250 bor közül válogathatnak a borbarátok:

ANGYAL * BOCK * BOLYKI * CSOBÁNCI * FEHÉRVÁRY * FIGULA * FRITTMANN * GARAMVÁRI * GERE * GRAND TOKAJ * GRÓF DEGENFELD * HEIT * HILLTOP * JUHÁSZ * KECZE-HADY * KOCH * KŐVÁGÓ * LAJVÉR * MAUL * MÉSZÁROS * MOKOS * NYAKAS * PAANGOLD * PAULUS-MOLNÁR * PETRÉNY * SÜMEGI * TELEKI * TRINGA * VARGA * VIN ART * ZSADÁNYI.

További információ: http://boresjazz.hu/

Szerelmes NagytemplomJúlius 1-jén startol a Szerelmes Nagytemplom nyári program

Közel fél év bezárás után május 1-től fogadhatnak újra látogatókat országszerte a múzeumok és turisztikai attrakciók, köztük a Debreceni Református Nagytemplom is. Júniusban elsősorban az osztálykiránduló és táborozó csoportok töltötték meg élettel a templomteret, júliusban és augusztusban pedig az egyéni és családos utazók számára készültek programkínálattal a szervezők.

A programok között minden korosztály megtalálhatja az ideális lehetőséget, hogy valóban beleszeressen a templomba. A „Szerelmes Nagytemplom” részeként a látogatók minden kedden rejtvényekkel és játékos feladatokkal, szerdánként orgonakoncerttel egészíthetik ki a templomtúrákat, csütörtökönként pedig egy-egy pohár finom borral a kezükben nézhetik végig a naplementét a panorámajárdáról. A nyári programcsomag első eseménye július 1-jén (csütörtökön) 19 órakor indul, elsőként „az élmények szerelmeseit” várják a szervezők. A csütörtök esti borozással záródó tárlatvezetéseken való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, melyet nyitvatartási időben személyesen a Nagytemplom Jegypénztárában, vagy telefonon a 06 30 190 4409-es telefonszámon lehet megtenni.

Részletes program:

Keddenként 10 órától „a felderítések szerelmeseit” várják a templomba. Az elsősorban kisgyermekes családok számára megalkotott program során játékos feladatok és rejtvények útján ismerik meg a látogatók a Nagytemplom történetét, valamint ellátogatnak a Méliusz-imaterembe is, amely valódi átjárást biztosít a múlt és a jelen között.

Szerdánként délben „a zene szerelmeseit” várják: rövid orgonakoncerttel indulhat a Nagytemplomi látogatás, és hosszú kimaradás után a 24 harangból álló harangjáték dallamai is újra felcsendülnek.

Csütörtök esténként „az élmények szerelmesei” különleges módon ismerkedhetnek meg a Nagytemplommal. A 19 órakor induló, előzetes regisztrációhoz kötött tárlatvezetéseken előbb a Nagytemplom látnivalóit ismerhetik meg a látogatók, majd a túra végén a panorámajárdára érve egy-egy pohár Nagytemplomi borral a kezükben nézhetik végig a naplementét és örökíthetik meg a pillanatot.

A programajánlat 2021. július 1. – augusztus 19. között érhető el. További információk (időpontok, jegyárak) megtalálhatóak a http://www.nagytemplom.hu/szerelmes oldalon.