Programok, aktualitásokHarsány - Mai orosz design - kiállítás


A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 2019 nyarára az aktuális orosz plakátművészet, tervezőgrafika és tipográfia legjelentősebb alkotóit hívta meg földszinti kiállítótermébe, hogy a rendszerváltás után harminc évvel a világ centrumaiban ismert és elismert műhelyeket, alkotókat feltárja és bemutassa. Felismerhető-e az orosz gondolkodás és mentalitás a kortárs vizualitásban? Kötődik-e valamennyire az általunk is ismert forradalmi, modern és propaganda dizájnhoz? Harsánysága, nyersesége mennyire felel meg a nyugat által elvárt sztereotípiának? A tárlaton elsősorban ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben az itt felsorakoztatott plakátok, … révén azt is megmutatjuk, miről is szól az orosz kalligráfia, s egyáltalán: létezik-e orosz iskola, orosz design.

A kiállítást az a mérhetetlen sóvárgás inspirálta, ami az első, 2014-es első oroszországi utazásom alatt fogott el. És ez évről évre csak fokozódott. Az a „bárcsak” szócska, látva az orosz design sokszínűségét és egymásra rétegződését, amit magyar tervezőként ott tapasztaltam meg. A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban 2019 nyarán nyíló kiállításra – az új utak iránti vágy nyomán – az aktuális orosz plakátművészet, tervezőgrafika és tipográfia legjelentősebb alkotóit hívtuk meg, hogy a rendszerváltás után 30 évvel a világ centrumaiban ismert és elismert orosz műhelyeket, illetve alkotókat bemutassuk. Peter Bankovot hihetetlen gesztusaival, expresszív megjelenésével és hatalmas szívével. Igor Gurovichot, az igazság- és útkeresőt, generációjának a megmondó emberét. Így került a térbe munkáival Eric Beleusov, akinek higgadt, de nagyon jó grafikai megoldásai okán kortársai és a mai fiatalok is a nyomdokában járnak. Yuri Gulitov, a nagy összegző, akire a nagy pontossággal felépített projektek jellemzőek, és végül, de legkevésbé sem utolsósorban Anna, aki fiatalsága ellenére hihetetlen okos és kiagyalt geometriai képleteivel kápráztatja el a nézőket. A Harsány címmel megrendezett kiállításon mindenekelőtt arra keressük a választ, hogy felismerhető-e az orosz gondolkodás és mentalitás a kortárs vizualitásban, kötődik-e valamennyire az általunk is ismert forradalmi, modern és propaganda dizájnhoz, s harsánysága, nyersesége mennyire felel meg a nyugat által elvárt sztereotípiának. Egyáltalán: létezik-e orosz iskola, orosz design.
Major Lajos kurátor

Kiállítók:
Peter Bankov, Igor Gurovich, Eric Belousov, Anna Kulachek, Yuri Gulitov

Panel - lét, közösség, esztétika - a lakótelepek hatvan éve - kiállítás


A tárlat Debrecen és a régió elsősorban paneles technológiával épült lakótelepeit kutatja, interdiszciplináris módszerekkel, a tudomány, építészet és a művészet eszközeivel, Debrecen lakosságának aktív megszólításával. Legfőbb kérdésünk, hogy az egykori keleti blokk városképi arculatát mai napig jelentősen meghatározó bérházak (Magyarországon közel 788 ezer lakás található panelépületben, ezekben él a lakosság ötöde.) milyen hatással vannak társadalmunkra, közösségünkre s az egyénre, sőt érzékszerveinkre, gondolkodásmódunkra – milyen a panel színe, szaga, tapintása? Létezik-e lakótelepi/panel identitás, létezik-e olyan fogalom: PANELSÉG?

Kiállító művészek:
Paweł Althamer, Bajkó Dániel, Andrej Balco, Beöthy Balázs, Cs. Uhrin Tibor, Csaba Imre, Csáki László, Elena Chernyshova, Csizik Balázs, Csontó Lajos, Tomáš Džadoň, Esterházy Marcell, Ferenczy Zsolt, Andreas Fogarasi, Gábor Imre, Cyprien Gaillard, Gellér B. István, Susanne Hopf & Natalja Meier, Franz Höfner & Harry Sachs, Imreh Sándor, Kádár Emese, Keserue Zsolt, Július Koller, Korniss Péter, Kroó Anita, Lantos Ferenc, Marián Laššák, Miskolczi Emese, Bartosz Mucha, Réthey-Prikkel Tamás & Schmidt András, Józef Robakowski, Dagmar Schmidt, Szabó Kristóf, Szilágyi Lenke, Szlava Sztyepanov, Török Judit, Vass Lilla, Julita Wójcik, Liam Young

Kurátor: Süli-Zakar Szabolcs

Helyszín: MODEM

Boldogasszony-kiállítás


A vándorkiállítás-sorozat erről az összetett és sokrétegű Boldogasszony-képről kíván kortárs művészi olvasatot adni. A Kárpát-medence és a diaszpóra ötvenöt kiemelkedő magyar művésze különféle oldalról világítja meg a Boldogasszony, azaz Szűz Mária és a magyarság kitüntetett tiszteletnek örvendő kapcsolatát.

Aknay János / B. Raunio Maria / Balázs József / Balogh Edit / Boldi / Cseh Tamás / Dobesch Máté / Erfán Ferenc / Filep Sándor / Gyulai Líviusz / Hager Ritta / Haris László / Incze Mózes / Jajesnica Róbert / Jakobovits Miklós / Jankovics Marcell / Jánváry Zoltán / Jelenczki István / Józsa Judit / Kákonyi Csilla / Kárpáti Tamás / Katona Szabó Erzsébet / Keresztes Dóra / Koczor Attila / Kopriva Attila / Kő Pál / Kubinyi Anna / Kunkovács László / Kusztos Endre / Kuti Dénes / Magyar László / Makovecz Imre / Melocco Miklós / Méry Gábor / Mezei Erzsébet / Molnár János / Móser Zoltán / Nagy János / Nemes István / Olasz Ferenc / Orosz István / Páll Lajos / Párkányi Raab Péter / Péreli Zsuzsa / Petrás Mária / Rádóczy Gyarmathy Gábor / Raffay Dávid / Sipos László / Somogyi Győző / Stefanovits Péter / Szabó Ákos / Szemadám György / Tóth-Kovács József / Vargha Mihály / Vinczeffy László

Helyszín: Kölcsey Központ

Láttam a múltat, ezért ismerem a jövőt - kiállítás
A Csíkszentléleken élő Esztány Zsolt fafaragó népi iparművész kiállítása nyomtatott tablókon mutatja be szerteágazó munkásságát a műemlékek felmérésétől, felújításától a faragott tárgyak készítésén át egy hagyományos székely porta teljes megvalósításáig.

A múlt tiszteletét, őseink múltból hozott tudását örökíti a jelenkoron át a jövőnek, hogy ez által a magyarság rátaláljon igazi gazdagságára!

A kiállítás a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében látható naponta 9-től 19 óráig, a Karneváli Hét napjain 20 óráig.

Tojama - Város a Tatejama ölelésében - fotókiállítás
2019-ben Magyarország és Japán a diplomáciai kapcsolatfelvételük 150. évfordulóját ünnepli. Ennek részeként Tojama és Debrecen, illetve Hajdú-Bihar megye 1983-tól büszkélkedik együttműködéssel. A kultúra számos felületén él ez a kapcsolat – színházban, zenében, képzőművészetben. Máthé András optikája ezúttal elénk idézi a távoli város világát.

A kiállítás ingyenesen látogatható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében naponta 9-től 19 óráig, a Karneváli Hét napjain 20 óráig..

Debreczeni Zamat Street & Classic Food Fesztivál


Helyszín: Nagyerdei Stadion Északi Rendezvénytér

Hobo és Deák Bill Gyula 2019. szeptember 21-én - több mint 30 év után - újra együtt Debrecenben!

Zorán koncert
Miért járnak az emberek Zorán-koncertre? Miért szeretnék oly sokan legalább évente egyszer színpadon látni Zoránt? Miért nem hagynának ki egyetlen nagykoncertet sem?

A nagyszerű dalok miatt. A remek muzsikusok miatt. A zenei különlegességek miatt.

De elsősorban Zorán miatt. Azért, mert minden Zorán-koncert ünnep.

Zorán őszi turnéja az október 19-i budapesti Papp László Arénában rendezendő új, amolyan „BEST OF” koncertje köré szerveződik.

Néhány Zorán-„fellegvárnak” számító nagyvárosban – Szombathelyen és Debrecenben – még a pesti koncertet megelőzően, előpremierként koncertezik, és lesz, ahol már az Aréna tapasztalataival, élményével megerősödve mutatja be új műsorát.

Kihagyhatatlan…

Helyszín: Kölcsey Központ

Online jegyvásárlás: gag.jegy.hu

Killer Quenn - Quenn Show from London
A Queen dalai közül nehéz lenne akár csak egyet is kiemelni, hiszen mindegyik egy külön ikon. A Killer Queen azonban maga is egy külön csillag, így nem meglepő, hogy az egyik legjobb Queen imitátor showt színpadra állító csapat is a Killer Queen nevet adta magának. Az amerikai és angol közönség kedvence Londonból érkezik 2019-ben Magyarországra, hogy egy igazi Queen élménnyel varázsolja el a magyar közönséget.

A Killer Queen show-ban olyan legendás dalok csendülnek fel, amiket mindenki ismer és szeret, s közben egy igazi Queen-koncert hangulatát varázsolják a színpadra.

A Killer Queen együttes 1993 júniusában alakult. Legelőször publikusan a Londoni Egyetemen léptek fel, akárcsak az igazi Queen 21 évvel előttük. 1995-re a Killer Queen népszerűsége akkorára nőtt, hogy a fellépésüket a Londoni Strand Színházban a BBC is közvetítette. Az együttes mind Angliában, mind külföldön is egyre híresebb lett. 1999-ben, egy európai és orosz turné után hazatértek a Leicester téri díjátadóra, ahol átvették a legjobb emlékzenekarért járó díjat. A zenei listák élére törtek, amikor 2001-ben előadták a Queen “The Real Life”-ját Fatboy Slim közreműködésével.

A Killer Queen második évtizede is sikeresen telt. 2005-ben az Ahoy Arénában játszottak, ahol az újra megalakult Queen is fellépett pár hónappal később.
A következő évben az együttes csatlakozott a Bjorn Again-hez és a Bootleg Beatles-höz, hogy együtt lépjenek fel az Edinburgh-i Waverley Stadionban. Ez volt a fellépés, ami ahhoz vezetett, hogy ők legyenek kiválasztva, hogy képviseljék a Queen-t a Sir Bob Gelfod által szervezett LiveAid koncerten, ami egy adománygyűjtő esemény volt a hajléktalanoknak.
2009 is sikeresen zajlott, visszatértek a Rotterdam-i Ahoy Stadionba, hogy előadják a “Queen Spectacular” show-t. Ebben az évben átvették a Svédországi Vasteras csarnokban az “Év legjobb koncertje” díjat. 2013-ban felléptek a Brighton Centerben, pont mint az eredeti Queen is régebben, hogy megünnepeljék megalakulásuk huszadik évfordulóját.

2016-ban az Egyesült Államokban turnéztak, többek között a lélegzetelállító Reck Rocks Arénában, ami az ország egyik leghíresebb előadóhelye. A Beatles, Springsteen, U2 mind felléptek itt előttük és az együttes hatalmas elismerésnek tekintette, hogy az aréna visszatérő vendégeivé váltak.

www.killerqueenonline.com

Helyszín: Kölcsey Központ

Információ a jegyvásárlásról: http://fonixinfo.hu/jegyinfo/

Bródy János koncert a Human Rights 70. évfordulója tiszteletére
1948. december 10-én fogadta el az ENSZ közgyűlése az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, mint azt a közös eszményt, melynek elérésére minden népnek és minden nemzetnek törekednie kell.

Bródy János a 60-as évek óta képviseli a nyilatkozat alapvető értékeit és sokszínű művészetében jelentős szerepet játszik az egyetemes emberi jogok tisztelete és védelme.

Az Illés zenekar 1971-ben oratóriumot írt Human Rights címmel, ami a legendás fehér borítóban jelent meg nagylemezen, Mensáros László közreműködésével.

Az elmúlt évtizedekben Bródy János dalaival és fellépéseivel bizonyította, hogy hűséges maradt hajdani önmagához, és a politikai forgószínpad állásától függetlenül ma is következetesen kiáll a humanista szemlélet és a polgári szabadságjogok mellett.

Szeretettel várunk mindenkit a koncertre.

“A hatalom szeretete nem a szeretet hatalma”

Helyszín: Kölcsey Központ

Online jegyvásárlás: gag.jegy.hu