Programok, aktualitásokIdőszaki kiállítások a Déri Múzeumban


IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK A DÉRI MÚZEUMBAN

Párhuzamosok találkozása
A magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben

Bár az iskolában azt tanultuk, hogy a párhuzamosok nem találkoznak, az életben mégis vannak olyan helyzetek, amikor a párhuzamosan futó pályák, törekvések valahol, valamilyen formában összetalálkoznak. Ilyen találkozás történt a közelmúltban a Déri Múzeumban is, amikor két erdélyi származású orvos, dr. Bódi István és dr. Sipos József magángyűjteménye a néprajzi tár gondozásába került. Az összesen több mint 4000 darab műtárgy legnagyobb hányada a magyar népi kerámiaművesség körébe tartozik. A két gyűjtemény válogatott darabjainak együttes – párhuzamos bemutatása során több mint félezer olyan népi fazekasmunkával találkozhatnak a látogatók, amelyek eddig kiállításokon még soha nem szerepeltek.

A kiállítás 2018. december 31. látogatható a Déri Múzeum Zoltai Lajos Termében.

„A Vikingek előtt…” - Harci áldozat a mocsárból

Különleges időszaki kiállítás várja a látogatókat a Déri Múzeumban. Az interaktív tárlat Dániából, az aarhusiMoesgaard Múzeum gyűjteményéből érkezett Debrecenbe, s az élmény, amelyet kínál, nem pusztán hazánkban, de a Kárpát-medencében is szokatlan.

IllerupÅdal neve legtöbbünknek semmit nem mond. Magyarul ez az Illerup folyó völgye, ami nem egyszerűen egy mocsaras folyóvölgy, hanem a vikingeket megelőző időszak, Skandinávia római vaskorának talán leghíresebb régészeti lelőhelye. Kr.u. 205-ben, Germania Provincia északi határán túl egy római fegyverekkel felszerelt, római zsoldban álló sereg indult portyázni, de a helyi vaskori hadurak csapata véres ütközetben legyőzte a betolakodókat. A csata után a győztesek összegyűjtötték a legyőzött támadók, és az elesett védők fegyvereit, felszerelését. Egy monumentális szertartás keretében elpusztították a még ép fegyvereket, feláldozták a hadifoglyokat, és a mocsárba süllyesztve ajánlottak fel mindent, áldozati ajándékként a harc- és a hadak istenének. A késői utókor (az aarhusiMoesgaard Múzeum munkatársai) által készített animációs film jóvoltából a Déri Múzeumba látogatók nemcsak a tárgyi bizonyítékokat láthatják, de bepillanthatnak a hatalmas csata forgatagába, és a skandináv mocsári áldozatok különös világába.

A kiállítás október 14-ig látható a Déri Múzeum Kupolájában.

További információ: http://www.derimuzeum.hu

Debreczeni Zamat Street és Classic Food Fesztivál


DEBRECZENI ZAMAT STREET & CLASSIC FOOD FESZTIVÁL

A Debreczeni ZAMAT Fesztivál 2018. szeptember 21-23. között nyolcadik alkalommal várja a finom ízek és a minőségi szórakozás kedvelőit a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén, illetve a HALL-ban. A fesztivállátogatók idén is végig kóstolhatják Debrecen legismertebb éttermeinek gasztronómiai különlegességeit és az ország legízletesebb pálinkáit, a hagyományos ízek mellett a streedfood konyha különlegességei is főszerepet kapnak. A hangulatot ezúttal is Magyarország legnépszerűbb zenekarai és előadói biztosítják majd.

Programok:

Szeptember 21., péntek
18:30 - Rendezvénysátor
Hivatalos megnyitó
19:00 - Rendezvénysátor
D Vitamin zenekar
21:00 - HALL
EDDA Művek
22:30 - Rendezvénysátor
AcousticGallery
23:00 - HALL
Zamat rockbuli
00:00 - Rendezvénysátor
Dj Orvos Gyuri

Szeptember 22., szombat
12:00 - Rendezvénysátor
Vajda István bárzongorista
15:00 - Rendezvénysátor
Jéger Dorka - Bihari Márton jazzduó
19:00 - Rendezvénysátor
MatchBoys
21:00 - HALL
Bermuda
21:30 - Rendezvénysátor
A Nyughatatlan
22:15 - HALL
Wellhello
23:00 - Rendezvénysátor
MatchBoys
23:30 - HALL
Zamat házibuli
00:30 - Rendezvénysátor
Dj Orvos Gyuri

További információ: http://www.zamatfesztival.hu

Maratoni tárlatvezetés a MODEM-ben


MARATONI TÁRLATVEZETÉSEK A MODEM-BEN

Maratoni tárlatvezetés-sorozattal ünnepli idén 12. születésnapjáta MODEM. Szeptember 22-én délelőtt 10 órától minden órában más és más kalauzolja végig a közönséget az Impressziók című kiállításon. A rendhagyó napon minden tárlatvezetésre más színű karszalagot kapnak a jegyet váltók - összesen 12 színész, művészettörténész, zenész, író, költő vagy táncos kíséri az érdeklődőket az ezer négyzetméteres térben, Dante Gabriel Rossetti festményétől indulva Van Gogh és Picasso munkáin át Monet-ig, Degas-tól Andy Warhol triptichonjáig.

A vezetésekre már kaphatók a jegyek elővételben online és a helyszínen is, korlátozott számban. A belépő egy-egy vezetésre ezúttal is 2000 Ft (diákoknak, nyugdíjasoknak 1000 Ft).

A tárlatvezetésekkel párhuzamosan 16 órától 23 óráig koncertekre várják az érdeklődőket a belső kertben. A koncertekre a belépő 1000 forint, ez a jegy valamennyi zenei programra szól.

Tárlatvezetések:

10.00 Scherer Péter színész
11.00 Mélyi József művészettörténész
12.00 Süli-Zakar Szabolcs kurátor
13.00 Sturcz János művészettörténész
14.00 Turi Tímea költő, a Magvető főszerkesztője
15.00 Krusovszky Dénes József Attila-díjas költő, műfordító
16.00 Nemes Z. Márió esztéta, költő
17.00 Lanczkor Gábor József Attila-díjas író, költő
18.00 Gergye Krisztián koreográfus, táncos
19.00 Nagy T. Katalin művészettörténész
20.00 Karafiáth Orsolya költő
21.00 Szkárosi Endre irodalomtörténész, József Attila-díjas költő

Koncertek:

16.00 Szeder
20.00 Jónás Vera-duó
22.00 Harcsa Veronika

További információ: https://www.facebook.com/events/1736161106512080

Színházak Éjszakája a Csokonai Nemzeti Színházban


SZÍNHÁZAK ÉJSZAKÁJA A CSOKONAI NEMZETI SZÍNHÁZBAN

A már megszokott kulisszajárások, nyílt próbák mellett rapid randival, jelenetbeugrással, tánctanítással, a gyerekeket pedig drámajátékokkal várja a Színházak Éjszakáján, szeptember 22-én a Csokonai Színház. A híres Broadway-musical, a Bonnie &Clyde koreográfusával bárki megtanulhatja a gengszterpáros egy táncát, próbálhat Ráckevei Annával, Kubik Annával és Bakota Árpáddal, sőt átveheti a szerepüket, megnézheti, hogyan próbál a Kossuth-díjas rendező, Jeles András A Viszkisből is ismert Móga Piroskával és Mészáros Tiborral, s robottá is változhat Katona Gábor mozgástréningjén. A színház 17 órakor nyitja meg kapuit, az utolsó kulisszajárás 22 óra 30 perckor indul. Minden program regisztrációhoz kötött. Az egyes programok több időpontban is elérhetőek. Jelentkezni az 52 413 565 –ös telefonszámon, személyesen a színház Szervezési Osztályán vagy a szervezes@csokonaiszinhaz.hu e-mail címen lehet. Mindenki maga állíthatja össze, hogy mikor milyen eseményen szeretne részt venni. A programok külön-külön 500 forintba kerülnek. Ha valaki három vagy annál több eseményre vált jegyet, 10% kedvezményt kap. A jegyértékesítés szeptember 13-án kezdődik. A színház jegypénztára a Színházak Éjszakája napján, szeptember 22-én, szombaton 10 és 12 óra, délután 13 és 20 óra között tart nyitva.

Csicsergő Gyereketető
Tölts el egy kalandos estét izgalmas történetek birodalmában! Színházi nevelési szakembereink drámajátékokkal, szerepjátékokkal és improvizációs jelenetekkel hívják a gyerekeket egy vidám és fantasztikus utazásra.

Gengsztertánc
Perdülj táncra Cortés Sebastiannal! A Bonnie &Clyde koreográfusa az esti próba előtt a Színházak Éjszakája látogatóinak tanítja meg a gengszterlegendából készült népszerű Brodway-musical egy-két tánclépését. Figyelem! Táncos és nem táncos lábúak jelentkezését is várjuk.

Nyílt próba Jeles Andrással
Strindberg Júlia kisasszony című egyfelvonásosát Jeles András Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező állítja színpadra. Júlia kisasszony, Jan, az inas és Kristin, a szakácsnő szerelmi háromszögének történetét olyan szenvedéllyel és bátorsággal fogalmazta meg a 19. századi svéd drámaíró, hogy a maga korában először betiltották, és csak évekkel később hódította meg a világ színpadait. Strindberg radikálisan ír a férfi és nő szembenállásáról, a frusztrált szerelmi sóvárgásról, szexuális vágyról, a merev társadalmi hierarchia béklyójáról.
A szerelmi dráma szerepeit A Viszkisből és az Aglajából is ismert Móga Piroska (Júlia kisasszony), Mészáros Tibor (Jan) és a Csokonai Színházba frissen szerződtetett Hajdu Imelda (Kristin) játsszák.
Az érdeklődők 25 percig vehetnek részt a próbán.

15 perc hírnév
Orbánné lehetsz a Macskajátékból, Tuzenbach és Szoljonij a Három nővérből, de kipróbálhatod azt is, hogy érzi magát a színpadon a Játék a kastélyban Turaija. A színészek kiválasztanak egy 10 perces jelenetet, megmutatják, ők hogy játsszák szerepeiket, elmondják, mit gondolnak az általuk játszott figurákról, aztán Tiéd a terep. Nem hagynak magadra, ők lesznek a rendezőid, sőt a szövegkönyvüket is kölcsönadják.

Hogy kiktől kapod majd az instrukciókat?
A Macskajátékban Kubik Annától, Ráckevei Annától és Janka Barnabástól. A Három nővérben Mercs Jánostól és Rózsa Lászlótól. A Játék a kastélyban vígjátékban pedig Bakota Árpádtól, Garay Nagy Tamástól és Kiss Gergely Mátétól.

„Járd el a táncot, utána repülünk” – mozgástréning, robottánc, varázslás Katona Gábor koreográfussal
A tavalyi Színházak Éjszakája egyik legnépszerűbb eseménye Katona Gábor koreográfus mozgástréningje volt. Akkor mint nézőket szembesített minket magunkkal, most pedig egy egyedülálló technika segítségével bemelegíti a hangot, a testet és a szellemet, majd az elmúlt évadra vissza és az újra előre tekint. Megmutatja (és persze gyakoroltatja is), miként varázsolta varázslókká a Rózsa és Ibolya szereplőit, majd mindenki megtanulhatja, hogyan mozog A padlás robotja. A Csokonai Színház Énekkarának tagjai is közreműködnek.

Rapid randi
Heten ülnek a kávéház egy-egy asztalánál: 6 színész és 1 színházi szakember. Randizz velük! De gyorsan! Minden színésszel 3 perc áll rendelkezésedre, hogy kifaggasd! Kérdezhetsz bármiről! Szerepeikről, boldogságukról, szakmájukról, félelmeikről, egyáltalán a színházról.

Kulisszajárás – Nézz a kulisszák mögé színészekkel

További információ: http://csokonaiszinhaz.hu/szinhazak-ejszakaja

YOUDAY - Monumentális tanévnyitó a Debreceni Egyetemen


YOUDAY - MONUMENTÁLIS TANÉVNYITÓ A DEBRECENI EGYETEMEN

Tehetségkutató, büntetőrúgó-, erőevő-verseny, Campus Party és karaoke. A szeptember 26-i tanévnyitó stadion show előtt és után sem lesz hiány programokban a 40 ezres egyetemi közösség összetartozását szimbolizáló yoUDay-en.

A Debreceni Egyetem új sztárját, például a legtehetségesebb táncost vagy énekest keresik a yoUDayTalent Show szervezői. A jelentkezők szeptember 26-án déltől a Nagyerdei Víztorony színpadán mutathatják meg ügyességüket, egyéniben vagy csapatban. A legkiválóbb versenyző az elismerés mellett heti VIP bérletet kap a Campus Fesztiválra, illetve a yoUDay Tehetségkutató Vándorserleget.

Evésben és ivásban is rendeznek vetélkedőket. A főzőverseny mellett lesz például "erőevő-verseny", ahol chilishamburger-evésben mérhetik össze tudásukat a versenyzők. Az nyer, aki minél gyorsabban elfogyasztja a csípős hamburgert, és utána 5 percig nem iszik, nem eszik semmi mást.

A fröccsváltó lényege pedig az, hogy 4 fős csapatok minél rövidebb idő alatt igyák meg a legjobb mátrai fröccsöket. Délelőtt 10 órától délután 4-ig óránként a leggyorsabb csapat értékes ajándékokat kap.

Büntetőrúgásokban is megmérkőzhetnek a résztvevők, annyi nehezítéssel, hogy a próbálkozóknak a lövés előtt tízszer meg kell fordulni a saját tengelyük körül. A büntetőket a DEAC kapusai próbálják hárítani.

A nappali programok után, este 7 órától kezdődik a monumentális tanévnyitó rendezvény a Nagyerdei stadionban Ákos, Majka, Horváth Tamás és AnimalCannibals koncertekkel, rengeteg látvány-, és show elemmel.

Az egész egyetemi polgárságot megmozgató esti rendezvényt követően a buli a Hallban folytatódik, ahol fellép az AnimalCannibals, és érkezik Magyarország egyik legnépszerűbb dj-je, Mr. Vasovszki, énekesekkel és zenészekkel.

A Red and White-ban pedig karaoke partyt rendeznek a Debreceni Egyetem egyedülálló, monumentális tanévnyitó stadion show-ja után.

További információ: https://youday.hu

Napszállta - Debreceni díszelőadás


NAPSZÁLLTA – DEBRECENI DÍSZELŐADÁS

Szeptember 28-án 18 órától a Kölcsey Központban díszelőadás keretében mutatják be az országos premier hetében Nemes Jeles László, a Saul fia Oscar-díjas rendezőjének új, Napszállta című filmjét, amelyet máris bevett versenyprogramjába a Velencei és a Torontói Nemzetközi Filmfesztivál is.

Napszállta /Sunset/
magyar-francia dráma, 144 perc, 2018 (16)

1913 nyara, Budapest – a béke utolsó napjai. Leiter Írisz (Jakab Juli) hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát. Az új tulajdonos, Brill Oszkár (Vlad Ivanov) azonban elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani a városból.

Az éj leple alatt egy idegen keresi fel Íriszt, és bátyja hollétét tudakolja tőle – a lány ekkor tudja meg, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

A vetítést követően beszélgetés az Oscar-díjas rendezővel és a többi alkotóval!A beszélgetés moderátora Heller Zsolt esszéista, folkesztéta lesz.

Rachmaninov 145 - Orosz Zenei Fesztivál


RACHMANINOV 145
OROSZ ZENEI FESZTIVÁL 2018

Amikor szárnyat bont egy-egy tematikus fesztivál, óhatatlanul elhangzik a kérdés: tényleg szükség van rá? Hiszen egymást érik a különböző fesztiválok, és az ezeken kívüli programkínálat is olyan gazdag, hogy nálunk jóval tehetősebb országok is megirigyelhetnék. Ráadásul, valljuk be, az idősebb generáció még élénken emlékezhet azokra az időkre, amikor „kötelező” volt szeretni és játszani az orosz zenét – ennek nyomán persze később kicsit át is estünk a ló túloldalára, és néhány szerzővel és remekművel érdemtelenül ritkán találkozhattunk. Az orosz zenei tradíció fiatalnak számít az olaszhoz vagy a némethez képest, felívelése egybeesik a romantika születésével a 19. században, de pár évtized leforgása alatt olyan géniuszokat adott a világnak, mint Csajkovszkij, Muszorgszkij vagy épp az idei fesztivál ihletője, Rachmaninov. A 20. század nagy zeneszerzői (Stravinskytól Prokofjevig) és ikonikus előadói (Richtertől Gergievig) pedig már egyértelműen az abszolút csúcsot jelentik, ma pedig már aligha létezik a világon olyan jelentős zenei műhely, koncertterem vagy zenekar, amelyre ne sugározna ki az orosz zenei tradíciók hatása.

A 2018-ban először jelentkező rendezvény programjai szeptember 29-én Debrecenben kezdődnek, majd október 2-ától Budapesten folytatódnak. A fesztivál megálmodója Szabó Marcell zongoraművész, ötletének felkarolója Somogyi-Tóth Dániel karmester, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója. Mindketten a 80-as években születtek, a zongora mellett nőttek fel, s meghatározó számukra az orosz zene különleges világa.

Az első Orosz Zenei Fesztivál az idén 145 éve született és 75 éve elhunyt Sergei Rachmaninov remekműveit állítja középpontba. A fesztivál egyedülálló módon lehetőséget kínál, hogy a közönség az orosz szerző sokoldalú zenei világában a műfajok között kedvére kalandozhasson. Zenekari művei mellett felcsendülnek majd Rachmaninov dalai, kamaramuzsikája, zongoraművei, megismerhetjük izgalmas életét, illetve megtekinthető lesz a moszkvai Rachmaninov Múzeum kifejezetten erre az alkalomra összeállított fotókiállítása is.

Programok:

2018. szeptember 29. 17:30 - RACHMANINOV KÉPEKBEN
Fotókiállítás- és fesztivál megnyitó. Közreműködik: ArcoNobile vonósnégyes (a Kodály Filharmonikusok művészei)
Kölcsey Központ, A belépés ingyenes!

2018. szeptember 29. 19:00 – RACHMANINOV HITE (a Kodály Kórus koncertje)
Még a felekezethez nem tartozókat is megérinti a görögkatolikus székesegyházak hatalmas tömbjeit megidéző zene. Vezényel: Szabó Sipos Máté
Református Nagytemplom, Jegyár: 1700 Ft

2018. szeptember 30. 18:00 – RACHMANINOV ÉLETE (Lukácsházi Győző előadása)
Rachmaninov életének kalandossága már-már Lisztéhez mérhető – mutatja be az esten a kiváló zenetörténész.
Kölcsey Központ, Bálterem, Regisztrációs jegyár: 100 Ft

2018. szeptember 30. 19:30 – RACHMANINOV HANGJA
Rachmaninov dalköltészetének gyöngyszemeit az orosz bariton, AnatolijFokanov, a Magyar Állami Operaház művésze vonultatja fel Virág Emese zongoraművész közreműködésével.
Kölcsey Központ, Bálterem, Jegyár: 1700 Ft

2018. október 1. 19:30 – RACHMANINOV ZENEKARA (a Kodály Filharmonikusok koncertje)
Rachmaninov virtuóz, érzelemgazdag zenéje első pillanatban magával ragadja hallgatóját. Közreműködik: Szabó Marcell zongoraművész / Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel
Kölcsey Központ, Nagyterem, Regisztrációs jegyár: 100 Ft

További információ:
https://ozf.hu
http://www.kodalyfilharmonia.hu/tartalom/251/1/kodaly-filharmonikusok/orosz-zenei-fesztival-debrecenben-rachmaninov-145

Madármegfigyelő túrák a Hortobágyon


MADÁRMEGFIGYELŐ TÚRÁK A HORTOBÁGYON

A Hortobágyi Nemzeti Park élővilágának legnagyobb attrakciója a csodálatos madárvilág.A Magyarországon eddig megfigyelt 380 madárfaj közül eddig hitelesítetten 325 faj került szem elé a Hortobágyon. A nemzeti park részét képező Hortobágy-Halastón ebből 266 fajt figyeltek meg, amiből 68 költőfaj is egyben, ezzel a halastórendszer Közép-Európa egyik legismertebb madárélőhelyévé lett. A Hortobágyi-Halastavak madárvilágának megfigyelésére szeptemberben szakvezetéses túrák van lehetőség, melyen természetesen az ősz legvonzóbb és leglátványosabb természeti eseménye, a daruvonulás is középpontba kerül.

A darvakat a természetvédelemben, az egyetemes és a magyar kultúrában betöltött karizmatikus szerepe kiemeli a hazai madárfajok közül.A közönséges vagy szürke daru a Hortobágy jellemző, egykor fészkelőként, az utóbbi évtizedekben pedig vonulóként egyre emelkedő számban előforduló madárfaja. A Hortobágy pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei e faj európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értéke. A daruvonulás az ősz legvonzóbb természeti eseménye a Hortobágyon, évente másfél ezer látogató vesz részt nappali táplálkozó helyek és az alkonyati daruhúzás megfigyelésére szervezett programokon.

MADARÁSZTÚRA HORTOBÁGY‐HALASTÓN
Időpont: szeptember29.
Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park, Hortobágy-halastavi tanösvény
A kilátogatók a szakvezetéses túrán megismerkedhetnek a terület legfontosabb értékeivel, a halastavak élővilágával. A legészakibb, Kondás nevű tóhoz való kijutást a „Szíktipró” húzta kisvasúttal ejtjük meg, a visszautat pedig gyalogosan sétáljuk le. A túra részét képezi a távcsöves madármegfigyelés is, melynek során a résztvevők bepillantást nyerhetnek a halastavak
A túra távja - kb. 5 km - mindenki számára teljesíthető.
Időjárásnak megfelelő réteges öltözet, kézitávcső ajánlott.
Találkozás: 9.30 óra, Halászbárka Halastavi Fogadóközpont
Részvételi díj: 2500 Ft/felnőtt; 1500 Ft/diák, gyerek; 6500 Ft/család (2 felnőtt, 3 gyerek)
A program időjárásfüggő és előzetes bejelentkezés szükséges!
Jelentkezés és egyéb információ: Koczka András Tel.: 30/515-3463 • E-mail: turizmus@hnp.hu

VEZETETT TÚRA A DARVAK NYOMÁBAN
Időpont: szeptember29-30.
Helyszín: Hortobágyi Nemzeti Park
A daruvonulás az ősz legvonzóbb és leglátványosabb természeti eseménye a Hortobágyon. A több
tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szervezünk programot október minden hétvégéjén.
Programkezdés: 15.00 óra
A programhoz előzetes bejelentkezés szükséges, minimum létszám 10 fő/túra.
Részvételi díj: 1500 Ft - 6500 Ft
Információ, bejelentkezés: Tel.: 52/589-000 ••52/589-321 • E-mail: info@hnp.hu

További információ: http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus

Mesék a meséről - Berecz András mesemondó estje


Berecz András ezen az estén olyan énekeket, meséket mond el, melyekben nem csak magyar, de távoli és hajdani közösségek is vallanak a mesemondásról, a meséről, a szóról. Magyar huszár, kínai császár fattya, ír udvari bolond, görög vándor bőre alá bújva talán őt magát halljuk – önmagát és közönségét csipkedve-csiklandozva – sokezer éves mesterségén tűnődni.

Helyszín: Kölcsey Központ

Momentán Társulat: Rendezők viadala


Magyarország vezető improvizációs színháza a nagy sikerű Rögvest- és Főhős-előadások után ismét Debrecenben!

Négy rendező, négyféle koncepció, és a végén egy film áll össze.

Szinte mindenkinek eljön az a pillanat az életében, amikor azt érzi: filmrendező szeretne lenni. És ilyenkor az ember pontosan tudja, hogyan is kell kinéznie annak a szúrós tekinteteket és poros pisztolytáskákat felváltva mutató, feszült csenddel teli párbaj-jelenetnek egy westernben. Hogy legalább 16 hegedűnek kell tremolóban szólnia a romantikus vígjáték utolsó nagy reptéri „majdnem-elkerülik-egymást-de-aztán-mégsem-mert-a-szerelem-mindennél-erősebb” montázsában.

A Rendezők Viadala című előadásban a Momentánosok azt improvizálják, hogy filmrendezők. Az este 4 különböző stílusú, műfajú, hangulatú improvizált filmjelenettel kezdődik – 4 Momentános rendezésében. A nézők ötletei által is inspirált történetek újabb és újabb körökben bontakoznak ki, de a közönség minden kör után szavaz, hogy melyik sztori folytatódjon és melyiknek mondjunk búcsút. Az utolsó szavazás után csak egyetlen film marad, aminek így a végső, befejező nagyjelenetét is láthatjuk.

A világszerte népszerű Super Scene impróformátum – Momentános feldolgozásban.

Előadja: a Momentán Társulat

A Momentán Társulat a Művészetek Völgye Momentán Udvarának rezidens társulata.

Helyszín: Kölcsey Központ

Inversedance / Vackor karácsonya - gyermek táncjáték
Puha, fehér hótakaró borította be az erdőt, s a békésen szállingózó hópelyhek tánca közben az állatok izgatottan készülődnek a karácsonyra. Mindezalatt – a mackók szokásához híven – Vackor is a téli álomra készülődik, ám mikor bebújik az ágyba, egy gyönyörűen tündöklő csillagra lesz figyelmes, mily ragyogót még sohasem látott. Vackor elindul hát, hogy megkeresse, és megszerezze magának. Útja során találkozik régi barátaival, akikkel izgalmas kalandokba keveredik, mígnem a kerek erdő bebarangolása után, karácsony estéjén ismét otthon találja magát. A kismackó csalódottan, üres kézzel lép be a házba, de amikor meglátja szülei örömtől csillogó szemét, furcsán bizsergő érzésre lesz figyelmes, mely beragyogja a szívét. Vackor rájön, hogy a csillag, melyet oly nagyon keresett mindig is ott volt vele, mert az nem más, mint családja szeretete.

Előadja: az Inversedance | Fodor Zoltán Társulat és meghívott vendégei

A szöveget Kormos István meséje alapján szerkesztette: Balkányi Kitty

Zene: Gergely Attila, montázs
Főcímdal: Balássy Betty, Varga Feri
Díszlet- és jelmezterv: Iványi Árpád

Fényterv: Fejes Ádám
Koreográfus asszisztens: Balkányi Kitty

Koreográfus: Fodor Zoltán

Az egyrészes előadás hossza: 50 perc | Ajánlott életkor: 4-99

Az előadás az NKA, az EMMI, valamint az Előadó- és Alkotóművészetért Alapítvány támogatásával jött létre.

Helyszín: Kölcsey Központ