Programok, aktualitásokMesés (b)irodalom - kiállítás
„MESÉS (B)IRODALOM” – időszaki kiállítás
Tv Maci, Mazsola, Kukori és Kotkoda, Frakk, Mirr-Murr, Süsü, Pom Pom.... Lassan elmondhatjuk, négy generáció arcára csaltak eddig mosolyt az úgynevezett retro mesék hősei. Ám elavulásról, kiüresedésről szó sincs, az üde jókedvet mai napig sikerrel garantálják a gyerkőcök és a nosztalgiázó felnőttek számára. S hogy hogyan kezdődött a felejthetetlen figurák története? Többek között erre a kérdésre is választ kaphatnak majd a „Mesés (B)irodalom” című kiállítás látogatói a Debreceni Irodalom Házában. A családok emellett a gyermek- és ifjúsági irodalom témakörében alkotó szerzők (pl. Weöres Sándor, Benedek Elek, Csukás István, Lázár Ervin, Janikovszky Éva, Fekete István, Nemes Nagy Ágnes és további kortárs alkotók) műveivel, kézirataival is találkozhatnak.

A kiállítás 2018. december 31-ig látogatható.
Helyszín: Debreceni Irodalom Háza, Debrecen, Péterfia u. 28.

A piramisok országában - kiállításA piramisok országában – időszaki kiállítás
Soó Rezső az 1960-as évek közepén utazott Egyiptomba. A sivatagi országban a Nílus-völgy Kairó és Asszuán közötti szakaszát, valamint Alexandria és Port Szaíd kikötővárosok környékét járta be. Ezekről a helyekről származnak a hagyaték eredeti képei. Az egyiptomi fotógyűjteményben 282 diapozitív és 128 fotónegatív van, de a felvételek között sok reprodukció, másolat is található.
A tárlaton a Soó-fotóhagyaték Egyiptomban készített felvételeiből azokat mutatja be a múzeum, amelyek leglátványosabban ábrázolják Soó Rezső útjának céljait, szakmai eredményeit, az ország egyedülálló természeti és kulturális értékeit.

Kísérőrendezvények:
2018. október 11. (csütörtök) 15.30
Dr. Soó Rezső: A piramisok országában című útibeszámoló bemutatója
A kiadványt ismerteti dr. Hajdú Zsigmond régész (Déri Múzeum, Régészeti Tár)
A bemutatót követően Állatvilág és lélekhit az ókori Egyiptomban címmel tart vetített képes előadást és tárlatvezetést az állandó és időszaki egyiptomi kiállításokban

2018. október 25. (csütörtök) 16.30
„Találkoztam Soó Rezsővel és a sivatag növényeivel is.” – Papp László biológus, a DE Botanikus Kertje igazgatójának tárlatvezetése az időszaki Egyiptom-kiállításban

A kísérőrendezvényeken való részvétel díja: 600 Ft/300 Ft
A kiállítás 2018. december 31-ig látogatható. Helyszín: Déri Múzeum

Párhuzamosok találkozása - kiállításPÁRHUZAMOSOK TALÁLKOZÁSA

A magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben – időszaki kiállítás

Helyszín: Déri Múzeum, Zoltai Lajos Terem
Látogatható: 2018. augusztus 18. – december 31.

Kísérőrendezvények:

2018. október 4. (csütörtök) 16.30
Közelítések – A nagybányai fazekasságról
Fókuszált séta a kiállításban Bagossy Sándor Csokonai-díjas népi iparművésszel, a Népművészet Mesterével

2018. október 18. (csütörtök) 16.30
Más látószög – Nagy-Pölös Andrea régész rendhagyó tárlatvezetése

2018. október 27. (szombat) 10.00–12.00
A fazekaskorong mellett – Korongozás Lévai Gábor fazekas közreműködésével
Látványrestaurálás Benke Zsolt restaurátorral (összeillesztés, kiegészítés, retusálás)

A kísérőrendezvényeken való részvétel díja: 600 Ft/300 Ft

Időszaki kiállítások a Déri Múzeumban


IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁSOK A DÉRI MÚZEUMBAN

Párhuzamosok találkozása
A magyar népi kerámia emlékei két magángyűjteményben

Bár az iskolában azt tanultuk, hogy a párhuzamosok nem találkoznak, az életben mégis vannak olyan helyzetek, amikor a párhuzamosan futó pályák, törekvések valahol, valamilyen formában összetalálkoznak. Ilyen találkozás történt a közelmúltban a Déri Múzeumban is, amikor két erdélyi származású orvos, dr. Bódi István és dr. Sipos József magángyűjteménye a néprajzi tár gondozásába került. Az összesen több mint 4000 darab műtárgy legnagyobb hányada a magyar népi kerámiaművesség körébe tartozik. A két gyűjtemény válogatott darabjainak együttes – párhuzamos bemutatása során több mint félezer olyan népi fazekasmunkával találkozhatnak a látogatók, amelyek eddig kiállításokon még soha nem szerepeltek.

A kiállítás 2018. december 31. látogatható a Déri Múzeum Zoltai Lajos Termében.

„A Vikingek előtt…” - Harci áldozat a mocsárból

Különleges időszaki kiállítás várja a látogatókat a Déri Múzeumban. Az interaktív tárlat Dániából, az aarhusiMoesgaard Múzeum gyűjteményéből érkezett Debrecenbe, s az élmény, amelyet kínál, nem pusztán hazánkban, de a Kárpát-medencében is szokatlan.

IllerupÅdal neve legtöbbünknek semmit nem mond. Magyarul ez az Illerup folyó völgye, ami nem egyszerűen egy mocsaras folyóvölgy, hanem a vikingeket megelőző időszak, Skandinávia római vaskorának talán leghíresebb régészeti lelőhelye. Kr.u. 205-ben, Germania Provincia északi határán túl egy római fegyverekkel felszerelt, római zsoldban álló sereg indult portyázni, de a helyi vaskori hadurak csapata véres ütközetben legyőzte a betolakodókat. A csata után a győztesek összegyűjtötték a legyőzött támadók, és az elesett védők fegyvereit, felszerelését. Egy monumentális szertartás keretében elpusztították a még ép fegyvereket, feláldozták a hadifoglyokat, és a mocsárba süllyesztve ajánlottak fel mindent, áldozati ajándékként a harc- és a hadak istenének. A késői utókor (az aarhusiMoesgaard Múzeum munkatársai) által készített animációs film jóvoltából a Déri Múzeumba látogatók nemcsak a tárgyi bizonyítékokat láthatják, de bepillanthatnak a hatalmas csata forgatagába, és a skandináv mocsári áldozatok különös világába.

A kiállítás október 14-ig látható a Déri Múzeum Kupolájában.

További információ: http://www.derimuzeum.hu

MagdaFeszt


II. MAGDAFESZT

A Csokonai Színház tavaly indította útjára a MagdaFeszt rendezvénysorozatot, amely Szabó Magda születésének évfordulójához kötődve a női alkotókat és a női alkotást helyezi a középpontba. Idén október 5-én, Szabó Magda születésnapján veszi kezdetét a fesztivál, a debreceni társulat Az ajtó című produkciójának nagyszínpadi változatával. Az író bel- és külföldön egyaránt elismert művének főszerepeiben Kubik Anna Kossuth-díjas művészt és Varga Klári Jászai-díjas színművészt láthatjuk. Emerenc szerepének plasztikus megformálásáért Kubik Anna a brassói Nemzetközi Dramaturgiai Fesztivál legjobb női főszereplőjének járó díjat kapta, és az előadás nagy sikert aratott a Transz/Missziók nemzetközi vándorfesztiválon is.

Szabó Magda a magyar irodalomtörténet és Debrecen kultúrtörténetének megkerülhetetlen alakja, és hozzá hasonlóan jelentős és izgalmas női hangokat gyűjtöttünk csokorba az idén második alkalommal megrendezésre kerülő MagdaFesztre.

A Teher alatt nő, avagy: itt nem lehet megmaradni esten három mai színésznő tolmácsolásában hallhatjuk az emigrációt választó Karády Katalin, Fedák Sári és Bulyovszkyné Szilágyi Lilla életének történetét. A XX. század amerikai irodalmának tragikus sorsú alakja volt Sylvia Plath, akinek kultikus önéletrajzi regénye, Az üvegbúra elevenedik meg az Örkény Színház előadásában október 12-én. A MagdaFeszt idei kínálatában azonban nem csak az irodalom és a kultúra terén kiemelkedőt alkotó nők szólalnak meg, hiszen a Radioaktív című előadásban a fizika és kémia történetének megújítójaként ismert Marie Curie életének egy szakaszába is bepillantást nyerhetünk. Mindhárom előadás azokkal a rendkívül mai kérdésekkel vet számot, hogy mit ér az alkotó, ha nő, és milyen az alkotás, ha női.

A II. MagdaFeszten is kiemelt figyelmet fordítunk az olyan női témákra, mint a szülés, az anyaság, az alkotómunka és magánélet összeegyeztethetősége. A szülés és gyermekvállalás témáját innovatív színházi eszközökkel dolgozza fel a Tünet Együttes Burok című mozgásszínházi előadása, illetve a Szabó T. Anna szövegei nyomán készült Anyajegy, egy felnőtteknek szóló bábszínházi produkció. Szintén Szabó T. Anna meséje alapján készült a Nagyvárad Táncegyüttes Senki madara című táncszínházi előadása, amelyet bátran ajánlunk a 10 év feletti korosztálynak. A Csokonai Ifjúsági Program vendége lesz az Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház Mondják meg Zsófikának című tantermi előadása.

Az idei fesztivál kiemelt vendége Szalóki Ági, a magyar zenei élet csodálatos tehetségű énekese. Október 6-án délelőtt a gyerekeket várja a Csokonai Színház nagyszínpadán tartott koncertjére, míg este a Dalok szerelmeseknek című sanzonestjével varázsolja el a felnőttközönséget.

A MagdaFeszt kísérőeseményei között ismét lesz Szabó Magda Szabadulószoba, éjszakai kulisszajárás Szabó Magda nyomában, előadás a Szabó Magda-hősök pszichológiai típusairól, illetve az Abigél és a Mondják meg Zsófikának kapcsán arról beszélgetünk majd, hogy milyenek az egykori és mai regényhősök, ha épp fiatal lányok. A színházi élet különböző területein dolgozó vendégeinket pedig arról kérdezzük, hogy milyen kihívásokra és lehetőségekre számíthat az, aki nőként merészkedik a színház kulisszái közé.

A fesztivál záróeseményeként a Csokonai Színház társulata Strindberg Júlia kisasszony című szerelmi drámáját mutatja be a Kossuth- és Balázs Béla-díjas Jeles András rendezésében, Móga Piroska címszereplésével.

További információ: http://csokonaiszinhaz.hu/iden-is-magdafeszt

Debreceni Őszi Fesztivál


DEBRECENI ŐSZI FESZTIVÁL

A több mint 20 éves Debreceni Őszi Fesztivál az év jelentős kulturális rendezvénye, mely számos művészeti ágban kínál minőségi programokat, alkalmat adva helyi és országos jelentőségű évfordulóinkról való megemlékezések számára is. A Kölcsey Központban és a város más kulturális tereiben koncertek, kiállítások, színház- és táncművészeti előadások, gyermekprogramok, népművészeti rendezvények, az Apolló moziban tematikus filmnapok, közönségtalálkozók várják az érdeklődőket. A fesztivál programjaiban partnereink a város előadóművészeti együttesei is, így teremtve a legszínesebb őszi programkavalkádot.

XXI. Debreceni Őszi Fesztivál
2018. november 7-16.

november 11-ig Kölcsey Központ, Bényi Árpád-terem
A hetedik harsonaszó – Kapcsolódások a Bibliához
Neuberger István festőművész kiállítása

november 7. 19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
Mesék a meséről – Berecz András mesemondó estje

november 7. 19.30 Kölcsey Központ, Bálterem
Rendezők viadala – a Momentán Társulat improvizációs filmes stílusjátéka

november 7. 20.00 Apolló mozi
A Night in Bohemia – QUEEN LiveatHammersmith 1975 koncertfilm

november 8. 19.30 Kölcsey Központ, Nagyterem
Yamato – Drummers Of Japan

november 9. 18.00 Apolló mozi
Bohém rapszódia Szirmai Gergővel

november 9. 19.00 Kölcsey Központ
Kölcsey Szimfonik – Brains

november 10. 9.00-13.00 Kölcsey Központ
Földlakók – gyerekdélelőtt a HAHÓ Együttes koncertjével

november 10. 18.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
Kleinbaum-Kowalsky-Betuker: Varázsszavak – musical két felvonásban

november 10. 19.30 Kölcsey Központ, Bálterem
Hetvenkedés – a Lyra Szimfonikus Zenekar jubileumi hangversenye

november 11. 19.00 Szent Anna-székesegyház
Reqiuem a magyar hősökért – emlékkoncert az I. világháború lezárásának 100. évfordulóján

november 12. 18.00 Kölcsey Központ, Bényi Árpád-terem
I knowyou love me – az Urbán-Révész duó lemezbemutató koncertje

november 12. 19.00 Kölcsey Központ, Báltere,
Párterápia – vígjáték az Orlai Produkciós Iroda előadásában

november 13. 19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
Csík30 – 30 év boldogság
Vendég: Grecsó Krisztián

november 13. 20.15 Apolló mozi, Kertész Mihály-terem
Royal Opera House élőben
Minkus: A bajadér élő balettközvetítés

november 14. 19.30 Kölcsey Központ, Nagyterem
Bihar &Bihor – A Nagyváradi Állami Filharmónia vendégjátéka

november 14. 20.00 Apolló mozi
Elvis Presley’s – ’68 ComebackSpecial koncertfilm

november 15.-december 9. Kölcsey Központ, Bényi Árpád-terem
Tükör által homályosan – Csomós / Szepessy / Toró

november 15. 19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
Budapesttől Jeruzsálemig – a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band koncertje

november 16. 19.00 Kölcsey Központ, Nagyterem
Puccini: Turandot – a Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása

További információ: http://fonixinfo.hu/rendezvenyeink/debreceni-oszi-fesztival

Tükör által homályosan - kiállítás


A múlt év egyik legjelentősebb hazai képzőművészeti eseménye volt a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Magyar Művészeti Akadémia, Debrecen Önkormányzata és más szervezetek kezdeményezésére létrejött Reformáció-500 országos kortárs grafikai pályázat és tárlat. A közel négyszáz beérkezett pályaműből 88 alkotó 102 művét mutattuk be 2017 szeptemberében a Kölcsey Központban. Csomós Zoltán, Szepessy Béla és Toró József képzőművészek a zsűri nívódíjait nyerték el. A kiállítás az Őszi Fesztivál eseményeihez kapcsolódik; ingyenesen látható, naponta 9:30-18 óráig, esti rendezvények idején 19 óráig.

Helyszín: Kölcsey Központ

Budapesttól Jeruzsálemíg - koncert


A legjobb hazai cigányprímásokból és muzsikusokból álló 100 Tagú Cigányzenekar 30 fős kamarazenekara és a „több mint klezmert” – a tradicionális kelet-európai klezmertől a modern izraeli slágerekig – játszó idén 20 éves Sabbathsong Klezmer Band közös koncertje során egy nagy utazáson vehetünk részt: Budapestről indulva Románián és Ukrajnán keresztül jutunk el egészen Jeruzsálemig, közben kísérőnk maga a zene lesz. A zenei utazás során felcsendülnek többek között magyar zeneszerzők dalai, majd egy román hórán, jiddis dalon és egy ukrán kolomeykén keresztül megérkezünk Jeruzsálembe, így az út végét jól ismert izraeli dallamokkal zárjuk. A ráadásban pedig a méltán világhírű klezmer-musicalből, a Hegedűs a háztetőn-ből hallhatunk részleteket a két kitűnő zenekar egyedülálló feldolgozásában.

Helyszín: Kölcsey Központ

Puccini: Turandot - a Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása


Három a rejtvény – egy a halál. „Jég, melytől lángra lobbansz, de lángodtól még hidegebb lesz. Fehér és sötét. Ha szabadon enged, rabjává válsz. Ha rabjává fogad, király leszel. Jöjj, idegen, ki sápadsz a rémülettől. Mi az a jég, mely lángra lobbant? Turandot.” Carlo Gozzi színműve a gyönyörű, rideg kínai hercegnőről sok művészt ihletett meg, többek közt Giacomo Puccinit is, akinek utolsó és talán legcsodálatosabb operája a Turandot, melynek befejezésében saját halála akadályozta meg. Az ősbemutatót vezénylő Arturo Toscanini Liù halála után leintette a zenekart és a közönség felé fordult: „Itt tette le a mester a tollat.”

Helyszín: Kölcsey Központ

István a király - rockopera


Főnix Csarnok

Inversedance / Vackor karácsonya - gyermek táncjáték
Puha, fehér hótakaró borította be az erdőt, s a békésen szállingózó hópelyhek tánca közben az állatok izgatottan készülődnek a karácsonyra. Mindezalatt – a mackók szokásához híven – Vackor is a téli álomra készülődik, ám mikor bebújik az ágyba, egy gyönyörűen tündöklő csillagra lesz figyelmes, mily ragyogót még sohasem látott. Vackor elindul hát, hogy megkeresse, és megszerezze magának. Útja során találkozik régi barátaival, akikkel izgalmas kalandokba keveredik, mígnem a kerek erdő bebarangolása után, karácsony estéjén ismét otthon találja magát. A kismackó csalódottan, üres kézzel lép be a házba, de amikor meglátja szülei örömtől csillogó szemét, furcsán bizsergő érzésre lesz figyelmes, mely beragyogja a szívét. Vackor rájön, hogy a csillag, melyet oly nagyon keresett mindig is ott volt vele, mert az nem más, mint családja szeretete.

Előadja: az Inversedance | Fodor Zoltán Társulat és meghívott vendégei

A szöveget Kormos István meséje alapján szerkesztette: Balkányi Kitty

Zene: Gergely Attila, montázs
Főcímdal: Balássy Betty, Varga Feri
Díszlet- és jelmezterv: Iványi Árpád

Fényterv: Fejes Ádám
Koreográfus asszisztens: Balkányi Kitty

Koreográfus: Fodor Zoltán

Az egyrészes előadás hossza: 50 perc | Ajánlott életkor: 4-99

Az előadás az NKA, az EMMI, valamint az Előadó- és Alkotóművészetért Alapítvány támogatásával jött létre.

Helyszín: Kölcsey Központ

Masha és a Medve Live - Karácsonyi Kaland
A világhírű mese egy új, teljes egészében hazai fejlesztésű mesemusicallel Debrecenbe érkezik!

Masha nyughatatlan kislány, aki mindig tele van energiával, s nem bír a fenekén megülni. Így aztán nem csoda, hogy barátjával, a nyugis, lustácska medvével folyton elképesztő bonyodalomba keverednek. ​​
Ezúttal egy fantasztikus karácsonyi nyomozós kalandban találják magukat Rózival a malaccal, nyuszival, a farkas testvérekkel és egy pingvinnel. A történetben szerepel még Kétkedőssy professzor, aki mint neve is mutatja nem hisz a csodákban és varázslatban, egy jeti fiú, aki fantasztikus dolgokra képes, valamint egy meglepetés vendég, akit minden gyermek várva vár.​
A Minimax gyerekcsatornán futó népszerű rajzfilm-sorozatból készült új gyerekmusical az eredeti meséket jegyző Animacord Animációs Stúdió segítségével, magyar alkotó gárda részvételével készül. ​​

Helyszín: Főnix Csarnok