Programok, aktualitásokMegy, Megáll, Marad - kiállítás


A rágondolás ­– függetlenül a létezésétől – olyan erős tény, hogy kizár minden spekulációt, mégis titokzatos marad. Egy elérni kívánt pont, a láthatatlan bolyongások színtere, ahol maradni érdemes, ahol állni kell.

Az egyensúly utáni törekvésre, a mozdulatlanságban rejlő mozgások lehetőségére, identitásunk bizonytalanságaira keressük a lehetséges értelmezési szempontokat, megfogalmazási módokat, válaszokat, a felkért képzőművészekkel együtt.

A kiállítás angol címét újra olvasva utasításokat, parancsszavakat ismerhetünk fel: „Go, Stop, Stay”. Vajon kinek vagy minek szólnak ezek a parancsok? A minek fontos kitétel, hiszen a gépi programozási nyelvek szintaxisával találkozhatunk immár kortárs képzőművészeti kontextusban. Egyre inkább technologizálódó társadalmaink dehumanizáló jelenségeire is reflektálnak a kiállítók.

A tárlat egy szubjektív válogatást mutat be a környező országok, Szlovákia, Románia, Szerbia, Horvátország, Szlovénia, Ausztria és természetesen Magyarország művészeitől, miközben a régió kortárs képzőművészeti tendenciáiba is betekintést nyújt.

A kiállító művészek: Ana Petrović (HR), Céline Struger (AT), Eva Petrič (SLO), Ilauszky Tamás (H), Makra Zoltán (H), Martin Piaček (SK), Juhász Rokko (SK), Palatinus Dóra (H), Roland Wegerer (AT), Silvia Amancei & Bogdan Armanu (RO), Szabó Eszter Ágnes (H), Tatjana Milutinović Vondraček (SRB).

Kurátorok: Szalai Kata, Vojnits-Purcsár Vító

Helyszín: MODEM

Bach Mindenkinek Fesztivál
A „Bach in the Subways” kezdeményezést egy New York-i csellista indította útjára 2010‑ben. Azóta, minden év márciusában – Johann Sebastian Bach születésének idején – egyre több kiváló muzsikus ünnepli a mestert világszerte, ingyenes koncerteket adva különleges helyszíneken. Hajdú-Bihar megyében köztereken, bevásárlóközpontokban, koncerttermekben, templomokban, oktatási- és közintézményekben, kávéházakban, éttermekben, villamosokon csendül fel Bach muzsikája március 17. és 21. között.

A fesztivál együttműködő partnere a Kodály Filharmónia Debrecen, fő támogatója a Kistemplomi Alapítvány.

MÁRCIUS 17. VASÁRNAP

10.00 Anno 1723
fesztiválnyitó istentisztelet J. S. Bach zenéjével
Igét hirdet Szakács György lelkipásztor
Farkas Alíz, Sárosi Dániel – orgona
Református Kistemplom, Debrecen

16.00 Játsszunk Bachot!
interaktív családi program barokk zenével, játékokkal, táncházzal
Közreműködik: TRIO Harmony Debrecen
Kölcsey Központ, 404-405. terem

MÁRCIUS 18. HÉTFŐ

18.00 Bach kamarazenéje
DMK Belvárosi Közösségi Ház

19.30 Bach in black – sötétkoncert
Kölcsey Központ, Táncterem

MÁRCIUS 19. KEDD

19.00 Bach‘n bass – Berkesi Alex koncertje
Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó

20.00 Bach la Carte – zenés gasztronómiai est
Nonna Rosa Étterem, Debrecen

MÁRCIUS 20. SZERDA

18.00 Jesu, meine Freude
a Kodály Kórus Debrecen koncertje
Sárosi Dániel, Somogyi-Tóth Dániel – orgona,
vezényel: Szabó Sipos Máté
Református Kistemplom, Debrecen

18.00 Karosi Bálint orgonaestje
Kálvin téri Református Templom, Hajdúböszörmény

MÁRCIUS 21. CSÜTÖRTÖK

17.30 Születésnapi toronyzene
Debreceni Egyetem, Díszerkély

18.00 Bach Ünnep
a Kodály Filharmonikusok Debrecen koncertje
Vezényel: Somogyi-Tóth Dániel
Debreceni Egyetem, Díszudvar

19.00 Zenés áhítat
Nagylétai Református Templom

20.00 Bach la Carte – zenés gasztronómiai est
Csokonai Étterem, Debrecen

MÁRCIUS 22. PÉNTEK

18.00 Főtemplomok és orgonistái
Bán István, Kristófi János Zsigmond – orgona
Református Nagytemplom, Debrecen

A fesztivál ideje alatt meglepetéskoncertek Debrecen közterein és bevásárlóközpontjaiban, a DKV járatain, valamint rendhagyó énekórák, ifjúsági és jótékonysági koncertek városszerte.

Közreműködnek: a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar, a Debreceni Zenede és a Gulyás György Szakkollégium művésztanárai és hallgatói.

Műsorvezetők: Gróf Miklós, Mike Ádám

A fesztivál minden programja ingyenes látogatható.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

Részletes programok és információk:

Bach Mindenkinek Fesztivál Debrecen

bachmindenkinek.hu/debrecen

Friss hajtás - 28. Debreceni Tavaszi Tárlat
A Tavaszi Tárlat megnyitója és díjkiosztója a Kölcsey Központban a helyi képzőművészeti élet kiemelkedő eseménye. A sorozat az elmúlt évektől megújuló rendszerben zajlik, de az igény nem változik, hogy a megye kortárs képzőművészetének élvonalát reprezentáljuk. A festészet és a grafika/fotográfia kétévenkénti váltásban mutatkozik be, plasztikákat pedig minden évben bemutatunk – idén a festészet van soron.

A kiállításon tisztelgünk az előző Tavaszi Tárlat óta elhunyt Horváth István fotó- és festőművész és P. Szabó Ernő művészettörténész emléke előtt.

75 éve született TOPOR ANDRÁS (1944-1997) festőművész, a Debreceni Műhely alkotóközösség egyik alapítója, néhány művével az ő emlékét is megidézzük.

A kiállítás ingyenesen látogatható a Kölcsey Központ nyitvatartási idejében 10-18 óráig, esti rendezvények idején 19 óráig.

Kaláka 50 - Vendég: Lackfi János
Márciusban Kaláka-koncert a Kölcsey Központba!

A zenekar tagjai:

Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs.

Online jegyvásárlás: fonixinfo.jegy.hu

Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból
A Soproni Petőfi Színház és a felvidéki CsaVar Színház előadása

Marianne és Johan már-már bántóan tökéletes házasságban él: Johan magabiztos, céltudatos alkat, kissé cinikus és egoista is, Marianne csendesebb, megalkuvóbb. Johan pszichológus, Marianne ügyvéd, elsősorban válásokkal, családjoggal foglalkozik. Van két gyermekük, boldogan élnek. Johan felszedi Paulát, magára hagyva a két gyerekkel Mariannt. Johan Párizsba megy szeretőjével, végül teljesen összeomlik, gyengébbé, gyávább alakká válik, de nem tud véglegesen szakítani Marianne-nal, és visszatér hozzá. Közben fontoskodóan üres beszédek, drámai jelenetek, sok-sok álságos pillanat, szeretkezés, verbális és fizikai agresszió, vagyoni osztozkodás. Ismerős?

Marianne: Kiss Szilvia

Johan: Gál Tamás

Rendező: Pataki András

„Három hónapig írtam ezt a könyvet, de egy fél élet tapasztalatai sűrűsödnek benne. Nem vagyok benne biztos, hogy fordítva jobb lett volna. Talán választékosabbnak hatna. Valahogy megszerettem ezt a két embert, míg velük foglalkoztam. Eléggé ellentmondásosak lettek, néha félénkek, gyerekesek, néha egészen felnőttek. Rengeteg butaságot összebeszélnek, néha meg valami okosat mondanak. Félénkek, vidámak, önzők, buták, kedvesek, okosak, önfeláldozók, ragaszkodók, mérgesek, szelídek, szentimentálisak, kiállhatatlanok és szeretetre méltók. Egyszerre.”

Ingmar Bergman

Az előadás időtartama 110 perc szünet nélkül.

Helyszín: Kölcsey Központ

Cserháti Zsuzsa 70
Adottságai alapján a mi Aretha Franklinünk lehetett volna.

Már akkor soult énekelt, amikor a kultúrát irányító elvtársak azt sem tudták, hogy az micsoda. A pop, a soul, a jazz világában is otthonosan mozgott, de a latin ritmusok sem álltak tőle távol. Kivételes hangjára világsztárok figyeltek fel, mégis kettétört karrier és élet lett az övé. A legnehezebb időkben Debrecen fogadta be, itt talált egy ideig otthonra.

Felejthetetlen színpadi jelenlétének ereje az a pozitív sugárzás, ami mindig jellemezte. Ha valaki csak pár másodpercet hall valamelyik dalából, rögtön felismeri különleges énekhangját: ez Cserháti.

A legnagyobb slágereit most a Debrecen Big Band, Szulák Andrea, Pákai Petra és Majsai Gábor idézik fel. Vendégeik lesznek Zsemlye Sándor, Gyárfás István, Ullmann Ottó, Patay György és Kovács János.

Közreműködnek a Valcer Táncstúdió táncosai.

Műsorvezető: Fazekas László

Helyszín: Kölcsey Központ

A bükki füves ember, Szabó Gyuri bácsi előadása
Szabó Gyuri bácsit keveseknek kell bemutatni, hisz tudása, legendás személyisége és teáinak jótékony hatása széles körben ismertté tették. Nagyanyja, az akkori idők füvesasszonya birtokában volt az őseitől örökölt tudásnak, amelyet átadott unokájának is. Gyuri bácsi közel 150 féle gyógynövényt ismer és használ, teakeverékei és kivonatai saját receptjein alapulnak, több generáció családi örökségén és tapasztalatai alapján készülnek, minőségi gyógynövényekből.

Modern korunkban kevesen vannak már köztünk olyanok, akik még emlékeznek szüleik, nagyszüleik praktikáira, melyeket láz, gyomorrontás, vagy éppen köhögés ellen alkalmaztak. Gyuri bácsi előadása ezúttal is azoknak szól, akik szeretnék újra megtanulni, hogyan lehet apróbb és nagyobb bajokat egyszerű, házi módszerekkel orvosolni, enyhíteni, hogyan lehet betegségeket megelőzni, elkerülni, és így egészségünket, életminőségünket megőrizni.

Helyszín: Kölcsey Központ

Újraírható történetek... - kiállítás


Roters & Szolnoki: Hackeld a múltat! című, módszeresen felépített projektjének középpontjában az a kérdés áll, mit jelent az egyén és a kollektív identitás létrehozása a XX. század sokszor viharos társadalmi-történeti körülményei között. A Keserue Zsolt által létrehozott és irányított Nemzeti Tankönyv Projekt a kritikai gondolkodás és reflexiós képesség fejlesztésére koncentrál a történelmi emlékezet nemzetenként eltérő és gyakran egymásnak ellentmondó narratíváinak összehasonlításával.

Kurátorok: Szíjártó Zsolt és Készman József

Helyszín: MODEM

Marie Jones: Kövek a zsebben - film-történet egy részben
A rögtönzés két legnagyobb hazai virtuózának fergeteges vígjátéka a budapesti Centrál Színházból!

A Kövek a zsebben egy forgatás kulisszái mögé kalauzol minket: egy amerikai film készítésének kellős közepén találjuk magunkat Írországban. A fergeteges folytatást a két főszereplő, esetünkben két statiszta biztosítja, akik úgy mesélik el a történetet, hogy a forgatáson megforduló összes karaktert (férfit és nőt válogatás és kegyelem nélkül) maguk keltik életre. A percenként, néha másodpercenként átváltozó szereplők sokat elárulnak a kis emberek sorsáról a nagyvilágban – humor, tragédia, komédia és rengeteg improvizáció. A két bravúrszerepet két bravúrszínész, Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter alakítja.

„Kacagtam. Szívből és igazán. Színház és színészet mesterfokon, miközben a színpadon csupán csak két színész, két asztal és hat szék található. Kálloy Molnár Péter és Rudolf Péter zseniális.” – kultura.hu

Szereplők:
Charlie Conlon, statiszta: Rudolf Péter
Jake Quinn, statiszta: Kálloy Molnár Péter
Simon, első asszisztens: Rudolf Péter
Aisling, harmadik asszisztens: Kálloy Molnár Péter
Caroline Giovanni, mozisztár: Rudolf Péter
Mickey, statiszta: Kálloy Molnár Péter
Fin, Sean barátja: Rudolf Péter
Sean, Fin barátja: Kálloy Molnár Péter
Clem, filmrendező: Rudolf Péter
John, beszédtanár: Kálloy Molnár Péter
Jock Cambell, testőr: Rudolf Péter
Dave, felvételvezető: Kálloy Molnár Péter
Mr. Harkin, Sean apja: Rudolf Péter
Christian, riporter: Kálloy Molnár Péter
Jirži, operatőr: Rudolf Péter
Kevin, Paddy, Bridget és még sokan mások

Alkotótársak: Eichner András, Gáspár Anna
Zene: Gerendás Péter
Díszlet: Horgas Péter
Tánc: Lakatos János

Fordította: Kálloy Molnár Péter

Az előadást 15 éven felüli nézőink számára ajánljuk!

Az egyrészes előadás hossza: 105 perc

Online jegyvásárlás: fonixinfo.jegy.hu

A Miskolci Szimfonikus Zenekar hangversenye
A Kodály Filharmónia Debrecen bérletsorozatában vendégszereplésre városunkba érkező Miskolci Szimfonikusok műsorán szereplő két nagyszabású művet – különbözőségük ellenére is – több szál kapcsolja össze. Brahms versenyműve és Stravinsky balettzenéje nemcsak terjedelmével, hanem zenei mélységeivel is kiemelkedik a zenetörténet folyamából. Mindkét darab alaposan feladta a leckét az ősbemutatók közönségének, s míg Brahms csupán értetlenséggel találkozott, addig a Stravinsky mű premierje valóságos kultúrbotrányt idézett elő.

Brahms így ír művéről: „Képzeletemben ünnepélyes pogány szertartás jelent meg: bölcs öregek, körben ülve, egy magát halálba táncoló leányt figyelve. Feláldozták, hogy kiengeszteljék a tavasz istenét.” Stravinsky a Tavaszi áldozattal 1913-ban készült el, alcíme: „Jelenetek a pogány Oroszországból”. Zenei anyaga egyértelműen népzenei fogantatású, annak ellenére, hogy a szerző mindössze egyetlen litván népdalt idéz a darabot indító ikonikus fagott szóló során. Párizsi bemutatója szinte „bombaként robbant”, mert sokkolóan modern hangzása és átütő ereje mellett a koreográfia újszerűsége is felkorbácsolta a kedélyeket.

Műsor:

Brahms: I. (d-moll) zongoraverseny, Op. 15.
Stravinsky: Tavaszi áldozat

Közreműködik: Balog József – zongora / Miskolci Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Vajda Gergely

Helyszín: Kölcsey Központ

Söngörgő: Metafolkloric Tour 2019
A Söndörgő különlegessége, hogy két zenekar egyszerre. A koncerteken két alap hangszerelés szólal meg: a “tamburazenekar”, tehát a húrosok; és a “makedón zenekar” azaz fa- és rézfúvósok, harmonika és dobok. A “zenekarok” alapvetően különböző karaktere, nem csak dinamikai, de zenei karakter tekintetében is nagy kontrasztot jelentenek.

Az új lemezen ez az izgalmas kontraszt, kettősség már az egyes számokban is megjelenik, keveredik, a “két zenekar” egyre inkább egybeolvad.

Ez a Söndörgő 8. lemeze. A nyolcas mint szimbólum többféleképpen értelmezhető, számukra ennek a zenei anyagnak a jelképe. Megjelenít egy kétféleséget, egy ellentétpárt. Az egymásba fonódó ellentétek gondolata magában foglalja az átváltozás lehetőségét is. Ezt az átváltozás élményt keresik a koncertjeiken, és ezt célozzák a lemezen szereplő szerzemények is.

A ZENÉRŐL:

A Söndörgő mindig kereste, hogy különálló számaik hogyan válhatnak egy összefüggő zenei folyamattá. A zenei “történet mesélés” igénye egyre inkább szétfeszítette a népzene és népzenei feldolgozás kereteit. Ennek az eredménye ez a már többségében Söndörgő szerzeményeket tartalmazó album, a nyolc 8 nyolc.

Az öt zenész húszfelé ágazó hangszeres lehetőségei a zenei folyamatokat meghatározó hangszer- és hangszínváltozásokon keresztül, a műfajban szokatlan, egyedi világot teremtenek. Zenei felfogásukkal kapukat nyitnak más műfajok, legfőképp a komolyzene felé. Ezt erősítik a zenekar egyéni hangvételű Bartók feldolgozásai (Parsley Bride, Kind of Bela), és szerb népdal újraértelmezései (Stani, Broad Leaves), amelyek fontos részei ennek a “zenei utazás”-nak.

A SÖNDÖRGŐ:

Buzás Attila – Tamburabőgő, Tapan, Koboz

Eredics Áron – Prím tambura, Cselló tambura, Derbuka, Saz

Eredics Benjamin – Brácstambura, Trombita

Eredics Dávid – Basszprím tambura, Klarinét, Alt szaxofon, Szoprán szaxofon, Kaval

Eredics Salamon – Basszprím tambura, Harmonika, Hulusi, Pásztor furulya, Cselló tamburaAz 1995-ben Szentendrén megalakult Söndörgő útját a Vujicsics Együtteshez kötődő családi szálak és a délszláv népzene iránti elragadtatás jelölte ki. Kirívó virtuozitásával és lehengerlően friss előadásmódjával mára Európa-szerte az egyik legnépszerűbb magyarországi együttessé vált. Tamburára épülő – de a fúvós és ütős hangszerekre, valamint a harmonikára is kiterjedő – hangszerelésével a Balkán legsűrűbb zenei rétegeit is hitelesen tudja megszólaltatni – úgy, ahogyan az más balkáni együttesektől nem hallható. Készített lemezt a macedón čoček királyával, Ferus Mustafovval, a 2010-es Lost Music of the Balkans című albumát pedig hatvan országban forgalmazta a Harmonia Mundi/World Village.

A 2014 nyarán megjelent Tamburocket az európai világzenei rádiósok listájának első helyén állt, az éves összesítésben a 3. legjobb világzenei lemez lett. Az angliai Songlines és fRoots világzenei magazinok az év lemezének választották.

Az együttes évek óta sorra kapja a legrangosabb külföldi koncerttermek meghívásait, nemzetközi színtéren is a világ legjobb világzenei formációi között tartják őket számon.

2015-ben Szentendre Közművelődési Díjat adományozott, munkásságuk elismeréseként, áprilisban pedig az immáron hetedik Songlines Music Awards 16 jelöltje közé került a Söndörgő együttes is, akiket a legjobb csapat kategóriában jelöltek. 2015-ben az együttes elnyerte a legjobb world music albumnak járó Fonogram díjat. A zenekar 20 éves jubileumára 2016 őszén jelent meg második élő albumuk „Live Wires” címmel az angliai Riverboat Records gondozásában, 2018-ban közös lemezt adtak ki az Amsterdam Klezmer Band-el, „Szikra” címen.

Helyszín: Kölcsey Központ

A muzsika hangja - musical két felvonásban
Maria, az életvidám apácanövendék, bármennyire is igyekszik, nem igazán találja a helyét a zárdában, szabadságvágya újabb és újabb kalandozásokra csábítja, s szívesebben tölti az idejét a környező hegyekben, mint a zárda falai között, ahol álmodozó természetével folyamatosan galibát okoz. Főnökasszonya ezért elszegődteti nevelőnőnek a szigorú von Trapp kapitány gyermekei mellé. Maria izgatottan érkezik meg az elegáns kastélyba, ahol anyai szív és gondoskodás híján katonás fegyelem uralkodik. A lány, hogy ráébressze a gyerekeket az élet valódi szépségeire, énekelni tanítja őket – és arra, hogy mindig bátran képviseljék az elveiket és vágyaikat. A kapitány eleinte nem nézi jó szemmel Maria nevelési módszereit, ám lassacskán az ő kapcsolatuk is megváltozik… Viszont a második világháború viharfelhői egyre gyülekeznek az idilli ausztriai hegyek fölött.

A megtörtént eseményt feldolgozó filmen (1965, főszerepben Julie Andrews), annak örökzöld dalain generációk nőttek fel, a színpadi változat pedig Magyarországon is kedvelt repertoárdarabja színházaknak.

Von Trapp Kapitány: Tóth Sándor
Mária Rainer: Endrődi Ágnes
Tisztelendő Anya : Karsai Klára
Franz: Balogh Bodor Attila
Frau Schmidt: Ambrus Asma
Elsa Schraeder: Tövispataki Beáta
Maximilien Detweiler: Harcsik Róbert
Rolf: Jánosi Ferenc
Zsófia nővér: Kazal Veronika
Margit nővér: Mayer Enikő
Bertha nővér: Rácz Zsuzsanna
Liza: Bánfi Kata
Friedrich: Brock Albert/ Zahoránszky Csaba
Lujza: Bakos Boglárka/ Beke Lilla / Sólymosi Júlia
Kurt: Neuhauser Emil Béla / Csillik Ákos
Brigitta: Ecseki Zsófia / Mák Virág/ Lukács Réka
Márta: Kalovits Rozi/ Kalovits Kata / Cziráki Eszter
Gréti: Kis Emma Róza

Fordítók: Bátki Mihály, Fábri Péter

Zenei vezető: Fekete Mária | Zongorán kísér: Fekete Mária, Magony Enikő

Koreográfus: Cortes Sebastian | díszlet: Dornbach Júlia | jelmez: Jákó Krisztina

Rendező: Tövispataki Beáta

A szerzői jogokat a Proscenium Szerzői ügynökség Kft. és a HofFa Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetíti.

A budaörsi Múzsák Társulat előadása.

Az előadás időtartama 150 perc egy szünettel.

Előadásfotók: www.muzsak.com

Helyszín: Kölcsey Központ

Lorna Byrne: A szív imái
Lorna Byrne rendszeres kapcsolatban áll az angyalokkal. Fizikai valójukban látja őket, olyan tisztán, mintha előtte állnának. Lorna története révén betekintést nyerhetünk az angyali segítségbe, melyben részesülünk mindig, minden pillanatban. Ahogy ő fogalmaz: „Csak kérni kell, ennyi az egész!”

Az előadást követően Lorna Byrne megáldja és egyenként megöleli a hallgatóságot.

Helyszín: Kölcsey Központ